Глибоке смаження овочів робить їх кориснішими

Глибоке смаження овочів робить їх кориснішими

Варіння й інші способи приготування овочів не дають такого ефекту.

Джерело: Відомості

Недавнє дослідження, проведене в іспанському університеті Гранади, показало, що смаження овочів в оливковій олії першого віджиму робить їх кориснішими, додаючи фенольні сполуки, які володіють антиоксидантними властивостями. Кип'ятіння й інші способи приготування овочів не дають такого ефекту.

Фенольні сполуки - це речовини, утворені рослинами і знаходяться в нашій їжі. У рослинах такі сполуки виступають захистом від комах та інших шкідників, а також додають колір і смак рослині. Коли ми їмо рослини, ми отримуємо користь від антиоксидантних властивостей фенолів, що зменшує ризики безлічі захворювань.

В рамках експерименту дослідники приготували картоплю, помідори, баклажани і гарбуз чотирма різними способами: глибоким смаженням, варінням, тушкуванням і кип'ятінням у суміші води і масла. Потім приготовані овочі були проаналізовані на вміст жиру, вологість і кількість фенолів. Глибоке смаження і тушкування, як ви могли вже здогадатися, збільшили вміст жиру, але крім того, ці способи приготування підвищили вміст фенольних сполук, у той час як в варених овочах, навпаки, кількість цих сполук знизилася.

Підвищений рівень антиоксидантів, викликаний оливковою олією першого віджиму, яка сама по собі містить фенольні сполуки. Однак не поспішайте замінювати всю воду у вашому супі на масло.

«Варка рекомендується, якщо овочі будуть вживатися в їжу з водою, в якій вони варилися», - сказала один з авторів дослідження Крістіна Саман'єго Санчез в прес-релізі.

За матеріалами журналу Popular Science

Loading...