Світлана Алексієвич передала гроші на лікування важкохворого білоруського письменника

Світлана Алексієвич передала гроші на лікування важкохворого білоруського письменника

Екстрений збір коштів на допомогу онкологічно хворому Леоніду Морякову оголосили волонтери.

Джерело: Відомості

Лауреат Нобелівської премії письменниця Світлана Алексієвич передала 1 тисячу доларів на лікування важкохворого Леоніда Морякова —  відомого в Білорусі дослідника сталінських репресій, повідомляє BBC.

Екстрений збір коштів на допомогу онкологічно хворому Леоніду Морякову оголосили волонтери. Внесок Світлани Алексієвич допоміг перевести дослідника з хоспісу в мінський Будинок милосердя, де Морякову забезпечується прийнятний догляд.

Леонід Моряків — творець 10-томного енциклопедичного довідника про репресії проти білоруських учених, літераторів, вчителів, громадських діячів. Він написав книгу «Жертви і карателі», а також збірник про долі репресованих православних священиків. До створення книг і енциклопедії Леоніда Морякова, що мав професію інженера радіоелектроніки, спонукала перебудова: в 1990-і роки він дізнався про долю свого дядька, поета Валерія Морякова, розстріляного в Мінську в ніч з 29 на 30 жовтня 1937 року разом зі ще більш ніж сотнею літераторів, науковців, громадських діячів.

Дослідження Морякова високо оцінюють білоруські експерти, історики і правозахисники.

Раніше Світлана Алексієвич також заявила, що готова передати 5 тисяч доларів на створення будинку-музею письменника Олеся Адамовича в білоруському селі Глуша, на батьківщині письменника.

Алесь Адамович відомий як автор книг «Я з вогняної села» (спільно з Янкой Брилем і Володимиром Колесником), «Хатинськая повість», «Блокадна книга» (спільно з Данилом Гранін) та інших.

Алексієвич називає Адамовича своїм учителем в творчості і «білоруським Вацлавом Гавелом».

«Якщо той, хто грошей має більше інших, міг би щось зробити для пам'яті великого письменника, ми б жили інакше. Ми ж чекаємо якихось дій від влади. А де ми самі?», — пояснила Алексієвич своє рішення допомогти в створенні музею Адамовича під час обговорення проблеми в Могильові 5 листопада. 

Loading...