Американські вчені випробовують нанороботів, що лікуватимуть більшість хвороб

Вчені Північно-західного університету США вигадали спосіб лікування більшості хвороб за допомогою нанотехнології.

Джерело: Відомості

Вчені Північно-західного університету США вигадали спосіб лікування більшості хвороб за допомогою нанотехнології. Як повідомляє The Independent, науковці створили мікроскопічні машини, які організм людини не сприймає як чужорідне тіло. З їх допомогою можна лікувати більшість сучасних хвороб.

Нанороботи, як і лейкоцити, блокують віруси та інфекції. Втім, на відміну від власних захисних клітин людини, штучні керуються лікарями. Вчені переконані, що цю особливість можна використати при лікуванні склерозу. При цьому захворюванні імунна система помилково атакує мієлінову оболонку нервових волокон у головному та спинному мозку. Волокна стають нечутливими, а в людини з'являються симптоми хвороби. Нанороботи, прикріплені до антигену мієліну, дозволяють перезавантажити імунну систему, аби вона не сприймала оболонку нервових волокон, як чужорідне тіло.

Контрольований вплив на імунну систему та інфекції вчені також планують використати при боротьбі з раком. "Наше відкриття – це справжня революція в медицині. Зокрема, коли йдеться про хвороби, спричинені самою імунною системою. Тепер ми можемо вводити потрібний антиген, а нанороботи доправлять його саме туди, де він потрібен", - пояснює професор мікробіології Стівен Міллер.

Наразі нова технологія успішно пройшла випробування на мишах і має пройти ще додаткові тестування. Однак Адміністрація з питань продуктів і ліків США вже ухвалила винахід, який, за підрахунками експертів, значно здешевить лікування більшості хвороб.

Loading...