Кава арабіка може зникнути через 70 років через глобальне потепління

Кава арабіка може зникнути через 70 років через глобальне потепління

Аарон Девіс, науковий співробітник Королівських ботанічних садів Кью (Великобританія), опублікував статтю, в якій стверджується, що через 70 років на землі можуть зникнути дикорослі види кавових дерев сорту арабіка.

Джерело: Відомості

Аарон Девіс, науковий співробітник Королівських ботанічних садів Кью (Великобританія), спільно з групою колег з Ефіопії опублікував у журналі PLoS ONE статтю, в якій стверджується, що через 70 років на землі можуть зникнути дикорослі види кавових дерев сорту арабіка, зазначають «Коментарі».

Причина — глобальне потепління. За розрахунками науковців, навіть при порівняно помірному підвищенні температури на планеті на 3,8°С до 2080 року площі виростання «дикої кави» скоротяться на 65%. У гіршому ж випадку, якщо Земля розігріється на 6,4°С, до 2100 року ця рослина зникне як вид.

«Рослини, що дають каву арабіка, дуже чутливі до екологічних факторів, ця кава може дозрівати тільки при певних температурах повітря і кількості опадів», — пояснюють учені. Під час інспекції, проведеної в нинішньому році в регіони, де виростає «дика кави», вони побачили перші ознаки лиха: багато рослин виявилися хворими або загинули, нових паростків вчені не виявили.

Серйозність ситуації, за словами Девіса та його колег, у тому, що сорти кави, вирощувані промислово, генетично бідні, а тому схильні до виродження. Дикі сорти потрібні як генетичний запас, необхідний для проведення схрещування в разі, якщо плантації кави будуть страждати від навали шкідників, хвороб або змін клімату. Їх зникнення завдасть значної шкоди світовій економіці.

«Кава — найпопулярніший напій у світі та другий за обсягом продажів товар на світовому ринку після нафти», — стверджує Аарон Девіс.

Зерна арабіки використовуються в 70% кавової продукції, що випускається в світі.

Loading...