Аргентинці гріють воду сонячними панелями з пластикових пляшок

Аргентинці гріють воду сонячними панелями з пластикових пляшок

Група волонтерів облаштовує для бідних людей підігрів води за допомогою сонячних панель з пластикових пляшок.

Джерело: Відомості

У Ґаріні, містечку за 40 кілометрів на північ від столиці Аргентини Буенос-Айреса, працює група волонтерів “Sumando Energias”, які намагаються облаштувати для бідних людей споживання сонячної енергії для підігріву води.

“Це бідний район й іноді у нас немає світла. Немає води. Ця сонячна панель з переробленого матеріалу дуже допомагає, адже у нас є діти… Так ми отримуємо теплу воду, коли у нас немає електропостачання”, - розповідає один із аргентинців.

Як ця система працює? Вона геніальна і проста одночасно. Її виробляють з використаних пляшок від напоїв, пластикової тари та пакетів з-під молока після їхньої переробки.

Сонце нагріває приймач сонячної енергії, гаряча вода тече у контейнер. Волонтери пофарбували труби у чорний колір, щоб він притягував сонце. Колектор підтримує температуру нагрітої води всю ніч, без газового чи електричного підігріву.

“На мою думку, раціональний екологічний розвиток – важливий тренд за яким ми повинні розвиватися. Ми занадто багато викидаємо сьогодні і не лише в країнах, що розвиваються. Я вважаю, що розвинені країни теж мають піти шляхом продуманого розвитку. Розвинені країни – найбільші забрудники”, - розповідає Жюльєн Лорансон, волонтер “Sumando Energias”.

Третина аргентинців живуть за межею бідності. Майже 17% населення не мають води, говорить дослідження Аргентинського агенства статистики.

Проект, як цей, приносить відновлювальну енергію бідним людям і може суттєво покращити умови життя південно-американського народу, який володіє чималими природними ресурсами. Завдяки все більшій кількості волонтерів “Sumando Energias” сподівається збудувати панелі для 3 тисяч сімей на рік.

Пабло Кастано, співзасновник “Sumando Energias”:

“В Аргентині є величезний потенціал для використання енергії сонця та вітру. Щоб пояснити краще: якби у нас були такі ж можливості, як у Німеччини, у провінції Санта-Круз – у Буенос-Айресі чи на півночі, де є багато сонця, ми могли б виробляти енергію і забезпечувати нею не лише Аргентину а й сусідні країни.”

З 2014 року неурядова організація встановила 36 панелей та пропонує дводенне навчання для тих, хто хоче дізнатися технологію переробки підручних матеріалів на сонячні нагрівачі. Волонтери залучають місцеві родини до процесу побудови механізму та навчають їх переробці відходів. Анхель Ґуеларі мешкає у Ґаріні. Невдовзі у його ванній кімнаті запрацює сонячна панель.

Аргентина, схоже, на правильному шляху. У 2005 році Буенос-Айрес став першим латиноамериканським містом, що проголосував за політику “Без сміття”. Столиця Аргентини зобов‘язалася переробляти від 4 до 5 тисяч тонн сміття, яке люди викидають щодня.

Loading...