Американські вчені написали алгоритм для виявлення суїцидальних нахилів

Американські вчені написали алгоритм для виявлення суїцидальних нахилів

Розроблений обчислювальний метод відкриває нові можливості в галузі запобігання самогубств.

Джерело: Відомості

Вчені з Університету Цинциннаті, Університету Колорадо в Денвері, Університету Південної Каліфорнії та Університету Прінстона розробили машинний алгоритм, який з точністю 93% може визначити схильність до суїциду у пацієнта, повідомляє Quibbll.

У дослідженні, яке тривало з жовтня 2013 до березня 2015 року, взяли участь 379 осіб.

Їх розділили на три групи: пацієнтів із суїцидальними нахилами, пацієнтів із психічними захворюваннями (але без суїцидальних нахилів) і контрольну групу. З кожним учасником дослідники провели напівструктуроване інтерв'ю, під час якого задавали йому питання про його емоційний стані, наприклад «Чи є у Вас надія?» Або «чи сердиті Ви?».

Автори аналізували не тільки зміст відповідей, але й невербальну поведінку учасника. Всі отримані дані вони завантажували для обробки в машинний алгоритм, який зміг вирахувати пацієнтів з суїцидальними нахилами з точністю 93%.

Результати цього дослідження опублікував журнал Suicide and Life-Threatening Behavior.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 80 тисяч осіб щорічно здійснюють самогубство, і ще більше роблять невдалі спроби. Найчастіше це люди віком від 15 до 29 років.

«Розроблений обчислювальний метод відкриває нові можливості в галузі запобігання самогубств», — говорить автор дослідження Джон Пістіан.

Він вважає, що цей алгоритм зможуть використовувати фахівці в школах, притулках, молодіжних клубах, поліції, а також медичних центрах, які допомагають людям з суїцидальними нахилами.

Loading...