Данський археолог намагається відновити техніку бою вікінгів

Данський археолог намагається відновити техніку бою вікінгів
Кадр із серіалу «Вікінги».

У руках морських розбійників щит міг бути не менш грізною зброєю, ніж меч.

Джерело: Відомості

Молодий археолог Рольф Вармінг з Університету Копенгагена прийшов до цікавих висновків, працюючи над магістерською дисертацією, яка присвячена техніці бою вікінгів. Експерименти, проведені дослідником, переконливо демонструють, що в руках морських розбійників, що наводили жах на Європу з кінця VIII століття до середини XI століття, щит міг бути не менш грізною зброєю, ніж меч, повідомляє агентство FlashNord.

«Як з’ясовується, вікінги могли використовувати щити набагато активнішим чином, ніж вважалося раніше», — заявив Вармінг.

Археолог стверджує, що першим зробив науковий опис можливої ​​техніки бою вікінгів, ґрунтуючись на практичному досвіді, отриманому з використанням заточеного зброї і щитів, по відповідних своїми властивостями історичних аналогах. Разом із професійним інструктором з історичного фехтування він випробував, а потім у деталях описав сім різних бойових ситуацій, в яких воїн зі щитом відбиває удари свого супротивника-мечника. Для захисту від ударів, які могли становити небезпеку для життя експериментатора, використовувалося поєднання історичного обладунку з сучасною захисною екіпіровкою для фехтувальників.

Як з'ясувалося, агресивне використання щита може дати бійцю, який обороняється, цілий ряд переваг і дозволяє успішно контратакувати, в тому числі і кромкою самого щита. Пасивне використання щита лише для відбиття ударів, навпаки, створює непотрібні ризики. Так, при проведенні експерименту меч інструктора, який завдавав удари, вигинаючись після удару об край щита, двічі потрапляв по шолому Вармінга, який оборонявся. Крім того, згідно з висновками датчанина, лише ховаючись за щитом, замість того, щоб активно використовувати його для парирування і контратак, боєць ризикує швидко привести його в непридатність.

Для більшості практикуючих шанувальників історичного фехтування висновки Вармінга не стануть новиною. Учасники сучасних турнірів, що проводяться на фестивалях історичної реконструкції, часто використовують круглі щити епохи вікінгів вельми агресивно. Прийоми, які в ході свого експерименту застосував Вармінг, вже не перший рік демонструються авторитетними майстрами історичного фехтування. Разом із тим, досвід датчанина може істотно збагатити професійну історичну літературу, оскільки Вармінг науковою мовою докладно описує експериментальний досвід застосування бойової техніки, яку могли практикувати вікінги більше тисячі років тому. У майбутньому молодий вчений сподівається випробувати ефективність скандинавських щитів в інших бойових ситуаціях — при протистоянні сокирі і випущеним з лука стрілам.

Loading...