Китай запустив у космос черговий пілотований корабель

Китай запустив у космос черговий пілотований корабель
Китайські тайконавти Цзин Хайпен і Чень Дун (зліва направо) перед запуском корабля "Шеньчжоу-11" Фото: ТАРС / Imago

Експедиція до лабораторії "Тяньдун-2" повинна стати рекордною за тривалістю в історії Китаю.

Джерело: Відомості

З космодрому Цзюцюань стартував китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-11", повідомило агентство "Сіньхуа". На борту знаходяться два тайконавта Цзин Хайпен і Чень Дун.

Запуск відбувся в понеділок о 7:30 (2:30 за київським часом). Через два дні корабель стикується з орбітальною лабораторією "Тяньдун-2", де тайконавти пробудуть цілий місяць.

Мета поточної космічної місії: відпрацювати транспортування людей і устаткування з Землі на "Тяньдун-2", відпрацювання стикування і повернення апаратури.

За час експедиції "Шеньчжоу-11" створить комплекс з лабораторією. На його території будуть проводитися досліди з ультразвуком, культивуванням рослин, а також три досліди, які перемогли в конкурсі учнів середньої школи. Це робиться для популяризації знань про космос. Також пройде відпрацювання систем життєзабезпечення.

Через 30 днів тайконавти повернуться на Землю. Повернення повинно зайняти близько доби.

Космічна програма Китаю здійснюється вже близько 50 років. У 1970 році КНР вперше в своїй історії запустив штучний супутник Землі. 15 жовтня 2003 року астронавт Ян Лівей здійснив перший в Китаї пілотований політ у космос на кораблі "Шеньчжоу-5". 27 вересня 2008 року астронавт Чжай Чжиган успішно вийшов у відкритий космос, інформує Інтерфакс.

Loading...