Іран будує власний Інтернет

Іран будує власний Інтернет
. / Фото: it-portfolio.net

Перша з трьох фаз створення національного інтернету в Ірані успішно завершена.

Джерело: Відомості

У 2017 році очікується завершення останніх двох. Офіційна версія: для забезпечення кібербезпеки. Але жителі Ірану побоюються повного закриття доступу до Всесвітньої мережі, повідомляє Forbes.

Перша фаза забезпечить високу швидкість 400 Гб в секунду, забезпечить доступ до електронних державних послуг і місцевих серверів. Другу фазу влада Ірану планує завершити в лютому 2017 року, третю — через місяць — у березні 2017 року.

Друга фаза буде включати запуск серверів з місцевим відеоконтентом за доступними цінами для кінцевого споживача, розвиток IT та підвищення якості інфраструктури серверів для бізнесу. Третя фаза, в свою чергу, передбачає забезпечення високоякісного доступу до внутрішнього широкосмугового контенту і послуг, збільшення можливостей інфраструктури та необхідних пристроїв для місцевих компаній на регіональному і міжнародному ринках, а також створення повністю незалежної національної комунікаційної інфраструктури, що поважає приватність інтернет-користувачів.

Однак, попри такі, здавалося б, благородні цілі, як безпека користувачів та захисть їхньої приватності, жителі Ірану справедливо побоюються повного закриття доступу до Всесвітньої мережі. Адже контролювати Інтернет влада Ірану почала ще на початку 2000-х.

Фільтрація контенту в мережі виросла в рази в лютому 2004 року, коли в країні проходили парламентські вибори. У цьому ж році Вища рада культурної революції заснувала спеціальний комітет, який займається закриттям тих чи інших сайтів.

В основному комітет закриває сайти з порнографією, однак дістається і ресурсам з політичним змістом, які не влаштовують іранське керівництво. Втім, «небезпечні для режиму» опозиційні сайти, що різко критикують керівництво країни, можуть бути закриті і без рішення комітету.

В Ірані заборонені багато сайтів з антиісламським змістом, а також опозиційні «політично незручні» сайти. У країні також заборонений доступ до багатьох іноземних ЗМІ на перській мові, хоча їхні англомовні версії не блокуються. Наприклад, заблокований доступ до сайту France24 перською мовою, англомовна версія сайту доступна.

Іранська влада ретельно стежить за соціальними мережами. В Ірані заблоковано доступ до Facebook і Twitter. Не один раз піднімалося питання про заборону Whatsapp. На щастя багатьох іранців, Whatsapp все ще працює, як і досить популярний в Ірані додаток Telegram (в Ірані у Telegram 23 млн користувачів). Що стосується Facebook, то, незважаючи на заборону цієї соціальної мережі в країні, в Ірані налічується від 12 до 17 млн ​​користувачів FB. Щоб отримати доступ до Facebook, як і до інших заборонених в країні сайтаів жителі Ірану купують VPN-доступ онлайн або через друзів, які проживають за кордоном.

Покарання за використання нелегальних технологій може становити від 91 дня до 1 року тюремного ув’язнення. Проте, в дійсності це покарання застосовується вкрай рідко.

Більшим є ризик потрапити до в’язниці за перепост тих чи інших антиурядових матеріалів, ніж за використання нелегальних технологій.

Ще одним способом обійти заборони до недавнього часу було використання інтернет-кафе, де відвідувачі могли анонімно відвідувати цікаві для них сайти. У країні довгий час були відсутні будь-які закони, що регулюють діяльність таких кафе, що, однак, не заважало владі країни час від часу обшукувати і закривати деякі з них. У 2012 році був прийнятий закон, який регулює діяльність інтернет-кафе, згідно з яким відвідувачі, перш ніж увійти в Мережу, повинні надати посвідчення особи з фотографією та дати згоду на бути знятими на камери відеоспостереження. Закон зобов'язує власників кафе зберігати ці відеозаписи, як і історію відвідин сайтів того чи іншого відвідувача кафе, протягом шести місяців.

З огляду на такий строгий контроль з боку влади, не дивно, що іранські Інтернет-користувачі переконані: створення власної мережі означає тотальний контроль за їхнім життям.

Loading...