Учені: Гренландські акули можуть жити до 400 років

Учені: Гренландські акули можуть жити до 400 років
Гренландська акула / Фото: Julius Nielsen

Гренландські полярні акули — це маловивчений вид акул, котрі мешкають в Північній Атлантиці.

Джерело: Відомості

Ці акули характеризуються дуже повільним темпом росту (близько 1 см в рік) і неймовірно тривалим періодом дорослішання (статева зрілість настає у віці близько 150 років). Як виявилося, ці створення здатні прожити до 400 років, що робить їх найбільшими довгожителями серед хребетних, повідомляє science.dirty.ru.

Це відкриття стало можливим завдяки новому методу дослідження, опублікованому в журналі Science. Метод базується на радіовуглецевому аналізі тканин повік акули. Повіки цих акул є напівпрозорими клітинами, наповненими інертним кристалізованим протеїном, фактично — це мертва тканина. За час життя акул утворюється безліч шарів цих тканин. Вивчаючи більш ранні шари, дослідники виявили, що досить велика кількість тканин не містять вуглецю-14, який присутній у всіх організмах після ядерних випробувань 60-х років минулого століття. Це означає, що досліджувані акули були, як мінімум, старші 50 років. Подальші дослідження підтвердили, що передбачуваний вік двох найбільших особин, які зазнали вивчення, становить 335 ± 75 років і 392 ± 120 років.

Важливість цього відкриття в тому, що воно підтверджує здатність природного відбору створювати організми, які не піддаються типовим захворюванням, пов’язаним зі старінням, таким як рак або неврологічні розлади, протягом дуже тривалого часу, набагато довше, ніж це вважалося можливим раніше. І хоча умови життя акул і людей дуже різняться, можливо що подальші дослідження відкриють секрети довголіття які можуть бути застосовані і для людей.

Loading...