Китай розпочав розробку гіперзвукового космоплана

Китай розпочав розробку гіперзвукового космоплана

Китайська аерокосмічна корпорація (CASTC) заявила, що починає розробку високотехнологічного наступника Space Shuttle.

Джерело: Відомості

У той час як американська компанія SpaceX привертає увагу громадськості своїми багаторазовими ракетами, китайські вчені розпочинають працювати над наступною великою сходинкою в підкоренні космосу: гіперзвуковим космічним літаком, повідомляє Popular Science.

Китайська аерокосмічна корпорація (CASTC) заявила, що починає розробку високотехнологічного наступника відомого американського космічного човника Space Shuttle. Апарат планують обладнати гібридними двигунами, які дозволять космічному кораблю злітати зі злітно-посадкової смуги в аеропорту і летіти прямо на навколоземну орбіту. Гібрид космічного літака буде використовувати турбовентиляторні або турбореактивні двигунів для зльоту в горизонтальному напрямку від злітно-посадкової смуги. Після того, як апарат набере необхідну висоту і швидкість, двигуни перемкнуться в режим гіперзвукового прямоточного повітряно-реактивного двигуна (ГППРД) (такий двигун відрізняється від звичайного надзвуковим згорянням. На більших швидкостях задля збереження ефективності двигуна необхідно уникати гальмування повітря, що надходить, і спалювати паливо в надзвуковому повітряному потоці).

На етапі ГППРД гібридний космоплан зможе вести гіперзвукової політ в «ближньому космосі», тобто на висоті між 20 км до 100 км над рівнем моря. І на завершальному етапі гібридний космоплан буде використовувати свої ракетні двигуни, щоб вийти з ближнього космосу на навколоземну орбіту.

В ефірі китайської державної телекомпанії CCTV було зазначено, що повторне використання такого космоплана дозволить експоненціально знизити витрати на космічні ракети.

Чжан Юн, інженер CASTC, стверджує, що Китай освоїть технологію космічних літаків в найближчі три-п’ять років, а повномасштабний космоплан вдасться ввести в експлуатацію до 2030 року.

Loading...