У М’янмі знайшли бурштин з пір’ям динозаврів

У М’янмі знайшли бурштин з пір’ям динозаврів

Два крихітні крила, поховані в бурштині, показують, що такий тип оперення, як у сучасних птахів, у деяких їхніх попередників був вже, як мінімум, близько ста мільйонів років тому.

Джерело: Відомості

Хоча в масовій культурі динозаврів зображають схожими на звичних ящірок чи крокодилів, лишень гігантських розмірів, значна частина з них була покрита пір'ям, як сучасні птахи. 

Шахти в долині Хукам, що в М’янми, є цінним джерелом бурштину крейдяного періоду, який цінується як для її естетичної цінності, а також наукової інформації, яку він зберігає.

Інколи серед бурштину трапляються напрочуд цінні знахідки для науки.

Дослідження муміфікованих крил, опубліковане у випуску журналу Nature 28 червня, показало, що вони, скоріше за все, належали опереним динозаврам (групі літаючих динозаврів, які вимерли в кінці крейдяного періоду), повідомляє National Geographic.

Хоча той факт, що багато, якщо не майже всі динозаври, були вкриті пір’ям, є загальноприйнятим з 1990 року, наші знання про доісторичне оперення досі надходять з вм’ятин пір’я в обвуглених копалинах і окремих пір’їнах, які скам’яніли в бурштині.

Але в той час як відбитки пера в скам’янілостях можуть розповісти про загальний вигляд, вони, зазвичай, не мають дуже дрібних деталей і рідко зберігають інформацію про колір, у той час як окремі пір’їни в бурштині не можуть бути пов’язані з твариною, якій вони належали.

Два нових зразка, вагою всього 1,6 і 8,51 грамів, містять структуру кісткової тканини, ділянки пір’я і м’яких тканин. Вони є першими знайденими зразками оперення з крейдяного періоду (145,0-66,0 млн років тому), які не є просто окремими ізольованими пір’їнами, розповідає співавтор дослідження Ліда Сінг з Китайського університету наук про Землю.

«Найбільшою проблемою, з якою ми стикаємося, досліджуючи знайдені в бурштині пірїни, є те, що ми, зазвичай, отримуємо невеликі фрагменти або окремі пір’їни, і ми ніколи не зовсім впевнені, кому саме вони належали, — говорить співавтор дослідження Райан Маккеллар, куратор палеонтології в Canada's Royal Saskatchewan Museum. — Ми ще не знаходили щось на зразок цього».

Оскільки більшість бірманського бурштину використовується в ювелірних виробах і різьбленні, більшість скам’янілі включень, таких як комахи і рослини, вважаються домішками, які зменшують вартість готового продукту. Скам'янілості можуть бути частково або повністю зруйновані під час полірування. Відносна тьмяність цих артефактів усередині темного бурштину також може зробити їх малопомітними і такі цінні палеонтологічні знахідки можуть виявити вже після того як камінь розріжуть або відполірують, зазначає Маккеллар.

Але пір’я в бірманського бурштину цінується за його рідкість та красу, його також спеціально вирізають та полірують, щоб підкреслити естетичну цінність доісторичного оперення.

Так, менше з двох скам’янілих зразків крила в цьому дослідженні отримало прізвисько «Ангел», оскільки ювелірний дизайнер спочатку мав намір виліпити його в кулон під назвою «Крила Ангела».

Коли дослідники проаналізували знахідку, вони помітили усічені поверхні крила безпосередньо на поверхні бурштину, що дає підстави припустити, що цей «сонячний камінь» був відколотий з більшого шматка бурштину, який, можливо, спочатку включав всю доісторичну «пташку».

Loading...