Штучний інтелект Google Magenta склав першу мелодію (відео)

Штучний інтелект Google Magenta склав першу мелодію (відео)

Натренований вченими штучний інтелект, в розпорядженні якого було всього чотири ноти, згенерував свій перший повноцінний твір.

Джерело: Відомості

Компанія Google поділилася першими плодами науково-дослідного проекту Magenta (окремої групи Google Brain), який покликаний знайти відповідь на питання, чи здатні машини, подібно людям, малювати картини та складати музику. Як виявилося, творчі завдання їм цілком під силу, повідомляє Quibbll.

Натренований вченими штучний інтелект, в розпорядженні якого було всього чотири ноти, згенерував свій перший повноцінний твір — 90-секундну мелодію, зіграну на фортепіано. Барабани й аранжування, правда, не були створені комп’ютерним алгоритмом — їх наклали пізніше, щоб зробити звучання більш виразним.

Про старт Magenta було оголошено в травні на щорічному музичному фестивалі Moogfest. Уже тоді дослідники Google показали машині кілька нот, на основі яких вона зуміла відтворити більш-менш осмислену мелодію на цифровому синтезаторі. В основі проекту лежить TensorFlow — бібліотека для машинного навчання з відкритим вихідним кодом, покликана навчити комп’ютери створювати твори мистецтва. Фахівці дослідницької групи вважають, що подібні технології будуть служити новими інструментами в руках художників і музикантів.

«Ми почнемо з підтримки аудіо та відео, інструментів для роботи з форматами, такими як MIDI, а також з платформ, які допомагають художникам взаємодіяти з моделями машинного навчання», — розповіла команда розробників Magenta.

Саме навчання є найважливішою частиною Magenta. Перш ніж штучний інтелект зможе створити що-небудь самостійно, спочатку йому «згодують» зразки певного виду творчості. Як очікується, після музики система Google займеться малюванням. Надалі інженери планують зробити з Magenta відкриту платформу, до якої зможуть підключитися музиканти й художники.

Magenta — не перший експеримент Google в області мистецтва, що генерується комп’ютером. Раніше інтернет-пошуковик розробив алгоритм DeepDream для візуалізації дій нейронних мереж, який вміє створювати психоделічні малюнки на основі наданих йому зображень. Також, штучний інтелект Google Brain для розуміння людської мови «прочитав» 11 тисяч книг, в числі яких майже три тисячі любовних і півтори тисячі фантастичних романів, після чого написав власний текст.

Loading...