У Данії над полями замість пестицидів будуть «розпорошувати» сонечок

У Данії над полями замість пестицидів будуть «розпорошувати» сонечок

Екологічно чисті методи боротьби зі шкідниками набувають все більшої популярності.

Джерело: Відомості

Технологія, що дозволяє боротися зі шкідниками сільськогосподарських культур, «розпорошуючи» над полями сонечок замість інсектицидів, розробляється в Університеті Південної Данії (УЮД), повідомляє агентство FlashNord.

Як повідомляє данське інформаційне агентство Ritzaus Bureau, головних ворогів попелиці — сонечок — передбачається «десантувати» на заражені цими шкідниками поля за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

«Головна проблема на цей момент полягає в тому, щоб створити ефективний пристрій, рівномірно «розпилюючий» жуків так, щоб при цьому комахи не гинули б», — пояснює доцент кафедри технологій та інновацій УЮД Серен Вятр Борг, який отримав на реалізацію свого проекту «Екодрон» урядовий грант в розмірі 8,4 млн крон (близько 1,25 млн доларів).

Знайомі всім з дитинства симпатичні плямисті жуки, що відносяться до сімейства сонечок (Соссinellidae), а також деякі різновиди хижих кліщів вже багато років активно використовуються людиною для боротьби з комахами, що знищують посадки сільськогосподарських культур. На відміну від отрутохімікатів, які вбивають як шкідливих, так і корисних комах і можуть накопичуватися в рослинах і людському організмі, природні комахи-хижаки діють вибірково і не завдають шкоди екології. Зараз їх найбільш часто використовують в теплицях, що належать великим агрогосподарствам, котрі спеціалізуються на квітах, овочах або ягодах, проте, на думку Борга, прийшла пора більш активно застосовувати цей спосіб боротьби з шкідниками і при вирощуванні сільгоспкультур у відкритому ґрунті.

Використання БПЛА, на його думку, є ідеальним і відносно недорогим способом для обробки полів і садів за такою технологією.

«Дрони (безпілотники) відомі переважно завдяки тому, що військові використовують їх у своїх цілях. Однак потенціал використання дронів у цивільних цілях величезний, — відзначає Борг. — У сільському господарстві з їхньою допомогою, наприклад, можна легко вести спостереження за великими територіями, щоб помітити спалах хвороби рослин, брак добрив або води».

Loading...