США відправили в перший рейс безпілотний мисливець за субмаринами

США відправили в перший рейс безпілотний мисливець за субмаринами

Прототип нового безпілотного корабля Sea Hunter, призначеного для пошуку в світовому океані підводних човнів, вийшов у випробувальний похід.

Джерело: Відомості

Місія безпілотника триватиме три місяці, на борту для підстрахування буде перебувати екіпаж, повідомив глава проекту Управління перспективних досліджень міноборони США Скотт Літлфілд, передає «Росбалт».

При цьому 40-метровий корабель буде керуватися не дистанційно, а отримувати завдання з командного центру та самостійно їх виконувати.

Sea Hunter виготовлений з композитних матеріалів на основі вуглецю і може розвивати швидкість до 27 морських миль на годину.

Програма випробувань розрахована на два роки, повідомляє The Associated Press. На думку розробників, програма дасть поштовх розвитку не тільки військових, а й цивільних вантажних безпілотних суден.

У разі успіху випробувань американці мають намір побудувати цілу флотилію таких безпілотників.

Проект створення Sea Hunter запустили в 2010 році. Корабель діє як робот-розвідник, не оснащений озброєнням. Він може бути затребуваний для берегової охорони, пошуку субмарин і супроводу кораблів.

Поштовхом до розробки стало стрімкий розвиток повітренезалежних (анаеробних) енергетичних установок, які дозволяють підводним човнам безперервно перебувати під водою більше місяця і наносити приховані удари по авіаносців із найрозвиненішою протичовнової обороною.

«Розрізнити тихий гул дизель-електричної підводного човна в прибережних водах з інтенсивним судноплавством — все одно, що спробувати виділити шум двигуна одного автомобіля в шумі великого міста», — пояснював раніше начальник командування протичовновими операціями ВМС США контр-адмірал Френк Дреннан. Корабель-робот ж зможе знайти дизель-електричну субмарину і зависнути над нею, нагадуючи про свою присутність імпульсами гідролокатора.

Координати підводного човна Sea Hunter передасть через супутник зв’язку на найближчий есмінець або базу Військово-морського флоту. У разі необхідності він може супроводжувати субмарину, пояснював воєначальник.

Loading...