Жителі Анголи використовують «Вікіпедію» як файлообмінник

Жителі Анголи використовують «Вікіпедію» як файлообмінник

Ангольці вбудовують у файли «Вікіпедії» піратські фільми та музику і поширюють їх в групах у Facebook.

Джерело: Відомості

У 2014 році Wikimedia та провайдер Unitel запустили в Анголі проект Wikipedia Zero. Мета проекту —  дати жителям країн, що розвиваються вільний доступ через мобільний Інтернет до Вікіпедії та інших проектів Wikimedia, таким як сховище зображень Wikimedia Commons. Доступ до всіх ресурсів Wikimedia для клієнтів Unitel безкоштовний. Аналогічний проект під назвою Free Basics є і в Facebook, повідомляє apparat.cc.

Через вкрай високі для Анголи ціни на Інтернет ($ 2,5 за 50 Мб при середній річній зарплаті в $ 720), його межі для багатьох Анголи обмежуються безкоштовним доступом до Facebook і Wikimedia. Ангольці завантажують відео- і аудіофайли в португальська розділ Вікіпедії (Ангола — колишня колонія Португалії), іноді використовуючи для цього jpeg- і pdf-файли. Потім всі посилання публікуються в закритій групі в Facebook на 2700 передплатників. В описі групи зазначено, що вона створена для обміну музикою, фільмами, фотографіями та аніме через Wikimedia.

Перетворення енциклопедії в файлообмінник турбує редакторів Вікіпедії. Крім того, що такі дії порушують правила сайту, редакторам проекту доводиться регулярно вичищати сайт від піратського контенту.

Однозначного рішення цієї проблеми поки немає. Адміністрація заблокувала групи ангольських IP-адрес, але при цьому постраждали люди, що використовують Вікіпедію в благих цілях. Ручне видалення всіх завантажень з Анголи забирає в редакторів занадто багато часу. Один з варіантів вирішення проблеми — обмежити написання і редагування статей, залишивши при цьому вільним читання.

Представниця Wikimedia Foundation Джульєт Барбара порівнює ситуацію в Анголі з іншою бідною країною — Кубою. Там свіжі фільми, музика, ігри та новини розповсюджуються через нелегально ввезені на острів флешки. А в Парагваї 20-річний програміст знайшов вразливе місце в Messenger, завдяки якому через Facebook Free Basics можна вийти в повноцінний Інтернет.

Втім, найбільш ефективне рішення проблеми очевидне: повноцінний Інтернет за доступними цінами для всіх жителів Анголи.

Loading...