У США виростили людське серце з клітин шкіри

У США виростили людське серце з клітин шкіри

Клітини шкіри перетворили в стовбурові за допомогою техніки, що використовує матричні РНК.

Джерело: Відомості

Біологи Центральної лікарні Массачусетсу (США) за допомогою стовбурових клітин виростили функціонуючу серцеву тканину, причому стовбурові клітини вони отримали з клітин шкіри самого пацієнта, повідомляє «Росбалт».

Клітини шкіри перетворили в стовбурові за допомогою техніки, що використовує матричні РНК. Зростаюче серце помістили в біореактор для імітації умов всередині людського тіла, і тканина нормально відповіла на електричну стимуляцію, при цьому продовживши рости.

Для того, щоб виростити серце дорослої людини, потрібен структурний каркас під назвою екстраклітинна матриця. Вона необхідна для підтримки клітин тканини і надання органу завершеної форми. У природних умовах такий каркас створюється з білків, які виходять із спеціалізованих кардіоклітин. Але для цього потрібно «навколишнє середовище, в якому клітини можуть обжити каркас і сформувати дорослу тканину, здатну на складні серцеві функції», розповіли дослідники.

Учені використовували вже наявну каркасну структуру з 73 донорських сердець, які були визнані непридатними для трансплантації. За допомогою спеціального розчину від сердець відокремили живі клітини, залишивши тільки екстраклітинну матрицю. Нову тканину тепер нарощують навколо нейтральних каркасів, отриманих із донорських сердець.

При всіх успіхах виростити повноцінне серце для дорослої людини — це питання майбутнього, нехай і не такого віддаленого, але вже отримані результати можуть у найближчому часі допомогти людям із серцевими захворюваннями. Нова техніка дозволяє заново виростити тканину в пошкодженому серці, і повна трансплантація в результаті пацієнтові просто не знадобитися.

Loading...