Німецький ЦУП попрощався з апаратом Philae на кометі Чурюмова-Герасименко

Німецький ЦУП попрощався з апаратом Philae на кометі Чурюмова-Герасименко

У п’ятницю, 12 лютого, в Німецькому центрі авіації та космонавтики (DLR) заявили, що припинять спроби зв’язатися апаратом Philae, який знаходиться на кометі Чурюмова - Герасименко

Джерело: Відомості

«Прийшов час попрощатися», — заявили вчені. «Надії отримати сигнал з нього майже не залишилося», —  заявив менеджер проекту Philae Стефан Уламек, повідомляє сайт Totontovka.

На думку фахівців, зонд, ймовірно, покрився кометної пилом, а тому закритий від сонця, через що акумулятор пристрою не може перезарядитися. «Ми ним більше не управляємо», — розповів Уламек агентству. При цьому апарат Rosetta, який доставив зонд розміром із пральну машинку на комету, продовжить подорож разом із небесним тілом і продовжить спроби отримати сигнал Philae в найближчі місяць-два. «Приймачі на станції все ще працюють, ми нічого не відключали... Але ми повинні бути чесними та реально дивитися на речі — навряд чи ми його ще почуємо», — додав Уламек.

Нагадаємо, місяць тому голова постійного представництва Європейського космічного агентства (ЄКА) в РФ Рене Пішель вже заявляв, що шанси зв'язатися з модулем Philae близькі до нуля — останній раз він виходив на зв’язок 9 липня минулого року.

Зонд Philae висадився на кометі в листопаді 2014 року. Він увійшов в історію як перший апарат, який зміг успішно приземлитися на комету і пробурити її поверхню для взяття зразків ґрунту. Модулю також вдалося взяти зразки води — з’ясувалося, що вона відрізняється від тієї, яка є на Землі. Модуль працював три дні, а потім, вичерпавши запаси енергії, припинив подавати сигнали і перейшов у «сплячий» режим.

Спочатку очікувалося, що модуль накопичить необхідний для відновлення роботи заряд до початку весни, але цього не сталося. У червні він зумів перезарядити батареї і вийти зі сплячки. Після цього Philae передав на Землю понад 300 пакетів даних, перший сеанс зв’язку тривав 85 секунд. Однак у липні зв’язок з зондом знову перервалася. Апарат Rosetta був запущений 11 років тому і досяг своєї мети в серпні минулого року. За ці роки Rosetta пройшла шлях в 6 400 000 000 кілометрів по складній траєкторії, це в п’ять разів більше відстані від Землі до Сонця.

За 11 років апарат кілька разів міняв напрямок польоту, щоб вийти на ціль, один раз зблизившись з Марсом і тричі — з Землею. Rosetta також успішно подолала пояс астероїдів, попутно дослідивши два астероїди, «2867 Штейнс» і «21 Лютеція». Її зустріч з кометою вже встигли внести в 10 найгучніших і найбільш очікуваних проривів 2014 року в світовій науці.

Loading...