Безпілотники навчать знаходити туристів, що заблукали

Безпілотники навчать знаходити туристів, що заблукали

Швейцарські вчені з Університету Цюриха розробили алгоритм, завдяки якому дрони зможуть самостійно пересуватися лісовими стежками і дорогами на рівні людського зросту

Джерело: Відомості

Безпілотником керує нейромережа, що десять разів на секунду зчитує зображення з камери, перевіряє та визначає, куди летіти далі. Якщо прокладений шлях знаходиться прямо по курсу, то дрон прискорюється, якщо дрон визначає, що дорога згортає, то дрон буде гальмувати і повертати до моменту, коли обраний шлях буде прямо по курсу.

Для тренування нейромережі вчені закріпили на голові людини три камери: одну прямо і дві під кутом 30 °. За допомогою них вівся запис руху по семи різних маршрутах, після з відео було зроблено 20 000 фотографій, вони були поділені на три частини, в залежності від камери. З їхньою допомогою вчені вчили нейромережу слідувати маршруту.

Подальша перевірка алгоритму робилася на основі зображення інших маршрутів. Наступним тестом було вже потокове відео з камери. Алгоритм показав свою дієздатність і вчені вирішили використовувати алгоритм вже на реальних дронах.

Першим піддослідним став Parrot AR Drone, але в даному випадку алгоритм і обробка даних здійснювалися на ноутбуці, який посилав дрону керуючі сигнали. Пізніше був використаний безпілотник власної конструкції, де вся обробка відбувалася вже силами бортового комп’ютера, без зовнішньої допомоги. Вчені вважають, що система буде корисна для пошуку заблукалих туристів: дрони зможуть швидко облітати всі стежки і дороги в пошуках людей.

Loading...