Вчені ідентифікували відповідальні за правопис зони мозку

Вчені ідентифікували відповідальні за правопис зони мозку
Результат візуалізації ушкоджень мозку, пов’язаних з порушеннями різних форм орфографічною пам’яті: помаранчевим кольором вказані ділянки, які відповідають за формування довгострокової пам’яті, а фіолетовим — за формування робочої пам’яті.

Нейробіологи виявили, що за правильне написання слів відповідають різні ділянки мозку, пошкодження яких призводить до дисграфії.

Джерело: Відомості

Результати дослідження були опубліковані в журналі Brain, повідомляє сайт nplus1.ru.

Вчені досліджували 33 пацієнта з тими чи іншими ураженнями головного мозку, отриманими в результаті інсульту. 17 осіб страждали від порушення довготривалої (LTM), а 10 — робочої орфографічною пам'яті (тобто пам'яті, що відповідає за правильне написання слів), 6 осіб страждали від дефіциту обох процесів. Усі типи порушень виражалися в наявності певної форми дисграфії.

Пацієнти з дефіцитом LTM схильні помилятися в граматичному написанні слів — вони просто пишуть їх так, як чують. Крім того, пошкодження довготривалої пам'яті виражалося в збереженні здатності правильно запам'ятовувати написання слів, які часто зустрічаються, у той же час рідкісні слова викликають труднощі. Очевидно, це пов'язано з тим, що часто повторювані слова сприяють формуванню міцних нейронних зв'язків. Порушення в робочій пам'яті більш очевидні та призводять до куди більш серйозних помилок, таких як зміни порядку букв, їхніх вилучень або вставок.

Дослідження за допомогою воксельної візуалізації виявили, що порушення в LTM пов'язане з ушкодженнями лівої задньонижної частині фронтальної області або лівої вентральної частини скроневої частки кори, а проблеми з робочою пам'яттю — з лівою частиною тім'яної кори, яка знаходиться в області внутритеменной борозни. Ці області віддалені одина від одноої, що підтверджує значення різних когнітивних функцій, які всі разом необхідні для формування різних типів пам'яті написання слів.

Дисграфія — це порушення письма, яке виражається в нездатності людини правильно писати або вимовляти слова по буквах. При цьому помилки носять специфічний характер, але не зачіпають саму здатність читати або писати, і людина залишається здатною виражати свої думки через лист. Цим дисграфію слід відрізняти від аграфії, при якій здатність до письма повністю втрачається.

Loading...