Airbus і Boeing планують замінити другого пілота в літаках на автоматизовану систему

Airbus і Boeing планують замінити другого пілота в літаках на автоматизовану систему

Найбільші авіавиробники працюють над новітніми автоматизованими системами керування літаками.

Джерело: Відомості

Найбільші авіавиробники, включаючи Airbus і Boeing, розробляють автоматизовану систему, яка дозволить відмовитися від других пілотів в екіпажах пасажирських і вантажних літаків. Про це в понеділок, 28 грудня, повідомляє Lenta.ru з посиланням на The Times.

Над новою технологією працюють загалом 35 авіавиробників і дослідницьких груп. Передбачається, що впровадження такої системи дозволить компаніям заощадити на кадрах і тим самим знизить собівартість польотів, а також підвищить безпеку, зменшивши кількість помилок, викликаних людським фактором. Фінансуванням розробки займається Єврокомісія, відзначає видання.

Проект називається ACROSS, що розшифровується як «вдосконалена пілотська кабіна для зменшення стресу і робочого навантаження», повідомляє BBC. Йдеться, по суті, йде про більш досконалий автопілоті, який зможе управляти лайнером при поганій погоді, в разі аварійних ситуацій, а також в сильно завантаженому повітряному просторі. Розробку планується завершити в найближчі півроку.

Однак експерти висловлюють побоювання, що система не впорається з поставленими перед нею завданнями. За інформацією, яку наводить The Times, значній кількості небезпечних інцидентів при польотах запобігають саме пілоти, а не автоматика. У той же час творці проекту підкреслюють, що в 2010 році в 60 відсотках випадків авіакатастрофи відбувалися через дії екіпажу.

Члени екіпажу нерідко стають винуватцями авіаінцидентів і катастроф. Так, у грудні в аеропорту Мумбаї загинув технік авіакомпанії Air India: його засмоктало в працюючий двигун літака, який включив другий пілот.

Одна з найрезонансніших катастроф сталася 24 березня цього року. Літак Airbus A-320 авіаперевізника Germanwings німецького (дочірня компанія Lufthansa), на борту якого знаходилися 150 осіб, у тому числі шість членів екіпажу, розбився в Альпах на півдні Франції. За версією слідства, другий пілот літака Андреас Любіца закрився в кабіні за відсутності свого напарника і свідомо спрямував машину в гору на крейсерській швидкості. Ця версія підтвердилася записами обох бортових самописців лайнера.

У той же час відомі випадки, коли саме дії другого пілота допомагали уникнути катастрофи. Наприклад, у жовтні екстрену посадку через непритомного командира корабля здійснив у Венеції пасажирський літак британської авіакомпанії Easy Jet. Другий пілот повідомив про інцидент і благополучно посадив авіалайнер в аеропорту «Марко Поло».

Loading...