Як насправді виглядав Ісус Христос?

Як насправді виглядав Ісус Христос?

Прообразом стало зображення імператора на троні, приклад якого можна побачити на мозаїці вівтаря в церкві Санта Пуденціана в Римі.

Автор: Джоан Тейлор Кінгс-коледж, Лондон / Джерело: Відомості

Всі мають уявлення, як виглядав Ісус Христос. В образотворчому мистецтві Заходу його образ використовувався частіше всіх інших. За традицією, це чоловік з довгим волоссям і бородою, довгою тунікою з довгими рукавами (як правило білою) і накидкою (частіше синьою).

Образ Христа став настільки звичним, що навіть його силует легко пізнаваний.

Але чи так він виглядав насправді?

Скоріш за все ні.

Насправді знайомство з його образом бере початок у візантійську епоху, починаючи з IV століття. У Візантії головний упор робився на символізмі образу Христа, а не на історичній точності.

Прообразом стало зображення імператора на троні, приклад якого можна побачити на мозаїці вівтаря в церкві Санта Пуденціана в Римі.

Спочатку німб був відмітною рисою бога світла Аполлона, але потім почав з'являтися на зображеннях Христа для підкреслення його божественної натури.

Христос одягнений у золоту туніку. Це образ небесного правителя світу, що нагадує відому статую сидячого на троні довговолосого бородатого Зевса. Пам'ятник був настільки відомий в античному світі, що римський імператор Август наказав створити пам'ятник собі, виконаний в такому ж стилі (тільки без довгого волосся і бороди).

Візантійські художники, перед якими стояло завдання показати Христа царем всього сущого, придумали новий образ, який, по суті, є відображенням помолоділого Зевса. З часом таке зображення боголюдини стало нормою. У наші дні до цього образу також додалося щось від хіпі.

То як же насправді виглядав Христос?

Розглянемо від голови до п'ят.

Волосся і голова

Якщо перші християни не намагалися зобразити Христа небесним правителем, то він поставав звичайною людиною: без бороди і з коротким волоссям.

Відображення приблизної зовнішності Христа можна знайти на стінах синагоги III століття в місті Дура-Европос

Можливо, у Ісуса була борода, як це буває властиво мандрівним мудрецям, але тільки лише з тієї причини, що він не відвідував цирульника.

В цілому неголеність і борода були притаманні філософам і відрізняли їх від всіх інших. Давньогрецький філософ Епіктет називав це "обгрунтованим, що походить від природи".

В цілому ж в греко-римському світі I століття вважалося обов'язковим, щоб чоловік був гладко поголений і коротко стрижений. Довге розкішне волосся і борода були долею богів. Стриглися навіть деякі філософи.

У стародавні часи борода не рахувалася відмінною рисою євреїв. Мало того, коли євреїв переслідували, гонителям було складно відрізнити їх від всіх інших (це описується в Макавеїв книзі). При цьому на монетах, випущених Римом після взяття Єрусалиму в 70 році, можна побачити полонених євреїв з бородами.

Тому можливо у Ісуса, відповідно до традиції філософів, була коротка борода, як у чоловіків з римських монет, але, швидше за все, у нього було коротке волосся.

Будь у нього волосся трохи довше, ніж було загально прийнято, можна було б очікувати якусь реакцію. Вважалося, що євреї з непостриженими бородами і довгим волоссям були назареями, тобто тими, хто прийняв обітницю. Тобто на якийсь час вони присвячували себе Богові, зобов'язуючись не пити вино і стригти волосся. Наприкінці своєї обітниці на спеціальній церемонії вони голили голову в єрусалимському храмі (про це можна прочитати в новозавітній книзі Діянь глава 21, вірш 24).

Але Христос не приймав обітницю Назарея, бо в Біблії говориться, що він пив вино. Його навіть звинувачували, що він п'є його надто багато.

Одяг

За часів Христа багаті люди надягали довгий одяг в особливих випадках, щоб показати свій високий статус. В одній зі своїх промов Христос сказав: "І казав у науці Своїй: Стережіться книжників, що люблять у довгих одежах і приймати привіти на ринках" (Євангеліє від Марка глава 12, вірш 38).

Вважається, що слова Христа є найбільш історично точними частинами Євангелія, тому ми можемо припустити, що сам він довгого одягу не носив.

У ті часи середній чоловік носив туніку до колін - хітон, а туніка жінки була довжиною до кісточок. Якщо щось в цьому розпорядку змінювалося, виникав скандал. У апокрифічних Діяннях Павла і Теклі, що відносяться до II століття, розповідається, який шок викликала ситуація, коли жінка одягла чоловічу туніку. Найчастіше туніки були зшиті з одного шматка тканини.

Також ми знаємо, що поверх туніки також носили накидку, і відомо також, що саме до цієї частини одягу доторкнулась жінка, що бажала отримати зцілення (Євангеліє від Марка глава 5, вірш 27).

Накидку носили по-різному. Іноді вона повністю закривала туніку. (Деякі філософи вважали за краще носити лише накидку без туніки, залишаючи відкритою праву верхню частину тулуба).

Визначити положення і багатство людини можна було за розміром, якістю і кольором накидки. Фіолетовий і деякі відтінки синього говорили про розкіш і авторитет власника. Це були королівські кольори, тому що використовувана фарба була неймовірно дорога.

Але кольори могли свідчити і про інше. Історик Йосип Флавій описав рух зелотів, який бажав звільнити Юдею від римлян, - групу вбивць-трансвеститів, що носили пофарбовані накидки, натякаючи тим самим, що це предмет жіночого одягу. З цього можна зробити висновок, що чоловіки, не наділені високим статусом, повинні були носити одяг з незабарвленої тканини.

Але Христос не носив білий одяг, для створення якого було потрібно відбілювання або додавання крейди. В Іудеї такий одяг асоціювали з ессеями, які суворо дотримувалися єврейських законів. Різниця між одягом Христа і яскравими білими шатами описується в дев'ятій главі Євангелія від Марка, коли три апостола піднялися на гору з Ісусом, одяг якого почав випромінювати яскраве світло. Перед Преображенням одяг Христа постає звичайнісіньким, зробленим із нефарбованої вовни.

Про одяг Христа також можна дізнатися під час опису його страти, коли римські солдати почали ділити його одяг, розірвавши його на чотири частини. Одним з елементів його, швидше за все, був таліт - прямокутне покривало для молитви.

Ступні

Христос безсумнівно носив сандалі. Їх носили всі. У печерах, що знаходяться неподалік від Мертвого моря і Масади, були виявлені сандалі періоду життя Христа, тому ми можемо скласти про них уявлення. Вони були простими, підошви яких були зроблені з товстих шматків шкіри. Верх сандалій робили з шкіряних смуг.

4. Риси обличчя

Якими були риси обличчя Христа? Вони були єврейськими. Цілком очевидно, що Христос був євреєм (або іудеєм). Про це можна прочитати зокрема у посланнях апостола Павла. Як же виглядав єврей того часу? У Євангелії від Луки говориться, що під час початку свого служіння йому було 30 років.

Обличчя

У 2001 році судовий антрополог Річард Нів відтворив модель жителя Галілеї для документального фільму Бі-бі-сі "Син Божий", взявши за основу череп людини, знайдений в тому регіоні. Він не стверджував, що це обличчя справжнього месії. Це був лише привід побачити Христа звичайною людиною свого часу, тому що в його описі не говориться нічого про його виняткову зовнішність.

Навряд чи у Христа були блакитні очі, як то зображували деякі художники.

Це можна зробити, взявши за основу знайдені скелети людей тієї епохи. На мій погляд, найкраще відображення приблизною зовнішності Христа можна знайти в образі Мойсея, нанесеному на стіни синагоги III століття в місті Дура-Европос, з якого можна зрозуміти, як виглядав іудейський філософ у греко-римському світі.

Там говориться, що Мойсей носив нефарбований одяг, а його накидкою був таліт. Це зображення очевидно дає більш точне уявлення про Христа, ніж те, що придумали візантійці, що втілилося потім у загальноприйнятий стандарт.

Джерело ВВС

Loading...