Якісна діагностика «жіночих» хвороб проводиться за допомогою кольпоскопа

Якісна діагностика «жіночих» хвороб проводиться за допомогою кольпоскопа
Лікар акушер-гінеколог Віта Дмитрук / Фото: Людмила ШИШКО

За словами лікаря, кожного дня на прийом приходить до 28 пацієнток і приблизно у 70% із них виявляють якісь проблеми. Почастішали, зокрема, звернення молодих жінок, які ще не народжували.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

У жіночій консультації Луцького клінічного пологового будинку працює кабінет патології шийки матки. Сюди зазвичай направляють пацієнток на дообстеження, адже він оснащений сучасною апаратурою, що дозволяє виявити патологію на ранніх стадіях. Кому першочергово варто звертатися по спеціалізовану допомогу, ведемо мову з лікарем акушером-гінекологом Вітою Дмитрук.

— Нинішній шалений темп життя змушує нас бігти вперед, тому ми часто жертвуємо чимось заради кар’єри, роботи, — розповідає Віта Олексіївна. — І, на жаль, цією жертвою здебільшого стає власне здоров’я. Особливо це стосується жінок. Хочу наголосити, що дружини потрібні чоловікам здорові, як і мами — діткам. На жаль, нині нам частіше доводиться діагностувати онкозахворювання. Рак шийки матки — найпоширеніша злоякісна патологія у жінок дітородного віку. Це той вік, коли більшість жінок працює і на них лягає відповідальність за дітей і сім’ю. Саме злоякісні пухлини жіночих статевих органів у пацієнток працездатного віку посідають перше місце за причиною смерті. Це вказує на надзвичайну актуальність проблеми. Необхідно пам’ятати, що рак — не вирок, а діагноз. Ми можемо запобігти цій біді. Адже профілактика — це основний шлях вирішення такої проблеми.

За її словами, кожного дня на прийом приходить до 28 пацієнток і приблизно у 70% із них виявляють якісь проблеми. Почастішали, зокрема, звернення молодих жінок, які ще не народжували.

— При регулярному проходженні профілактичних оглядів, навіть якщо жінку нічого не турбує, часто лікарі виявляють фонові та передракові захворювання, — каже Віта Олексіївна. — Вчасна діагностика та лікування таких захворювань, як ерозія чи дисплазія шийки матки, допоможе не допустити «переродження» їх у рак. Адже, щоб він розвинувся, потрібні час і байдужість до свого здоров’я.

Лікар наполегливо запрошує жінок на профілактичні огляди в жіночу консультацію.

— Якщо й діагностують рак шийки матки, то на ранніх стадіях допомогти ще можна, — запевняє Віта Дмитрук. — У таких випадках проводяться органозберігаючі операції, тож жінка зможе народжувати й повноцінно жити. На пізніх стадіях важко не тільки допомогти, а навіть врятувати життя. Тому, починаючи з 18 років, кожна жінка мусить відвідувати гінеколога бодай раз на рік. Пам’ятайте, мета лікаря — не знайти якусь патологію, а підтвердити те, що ви є здоровою.

На сьогодні повноцінний гінекологічний огляд у кабінеті патології шийки матки проводять за допомогою кольпоскопа. Цей апарат дає можливість виявити передракові захворювання, що не діагностуються при звичайному огляді. На жаль, сьогодні далеко не всі кабінети ним оснащені.

— Багато жінок думає, що проблема раку може торкнутися будь-кого, тільки не їх, — продовжує лікар. — Однак варто пам’ятати, що навіть «звичайні» ерозії та поєднання з ними вірусної, трихомонадної чи хламідійної інфекції можуть спровокувати ракові переродження клітин. Серед факторів ризику також раннє статеве життя з (14 до 17 років). У цей період епітелій шийки матки «не захищений». А при частій зміні статевих партнерів пропорційно зростає ризик не тільки таких захворювань, як СНІД, але й інфікування вірусом папіломи людини, що є однією з основних причин раку шийки матки. Звичайно ж, аборти, ранні пологи та куріння теж є факторами ризику.

Віта Дмитрук наголошує, що ерозії шийки матки й інші передракові захворювання протікають без симптомів і їх можна виявити лише при огляді й цитологічному дослідженні.

— Біль, кровотеча, неприємні виділення — пізні симптоми, — розповідає лікар. — Кожна жінка повинна відповідати за своє життя і здоров’я. Адже ви потрібні своїм рідним, близьким, коханим. Бережіть себе заради них.

На запитання щодо методів лікування ерозій і дисплазій Віта Олексіївна зауважила, що в кожному окремому випадку вони підбираються індивідуально, залежно від того, якого віку жінка, чи народжувала, супутніх захворювань. Тому, наголошує, в жодному разі не можна використовувати ліки, які допомогли, скажімо, котрійсь із подруг, бо їй вони підійшли, а вам можуть нашкодити.

Loading...