Чому тремтять руки

Чому тремтять руки

Зі слів лікаря, передозування кофеїном і спиртним провокує тремор у молодих людей. Зараз це дуже поширене явище. Така ситуація, ясна річ, не дуже приємна, оскільки тремтіння має періодичний характер, його добре помітно і приховати не вдається.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Зазвичай тремтіння рук чи інших частин тіла пов’язують зі старшими людьми та хворобою Паркінсона. Та, виявляється, швидкі, ритмічні рухи кінцівок або тулуба можуть виникати й у зовсім молодих. Цей недуг називається тремором. Він буває доброякісним і короткочасним, але часто є симптомом серйозних захворювань. Детальніше про тремор «Відомості» спілкувалися з обласним позаштатним спеціалістом із неврології, канд. мед. наук Ольгою Шульгою.

Хвилювання та перевантаження провокують тремор

— Ситуації, в яких тремор має доброякісний характер, у житті виникають постійно. При цьому тремтіння проходить саме протягом короткого часу, — розповідає невролог. — Фізіологічний тремор може виникати, скажімо, після занять фітнесом. Тоді внаслідок перевантаження в організмі знижується рівень глюкози, що і провокує тремтіння кінцівок або голови, іноді це супроводжується й запамороченням.

Як каже Ольга Шульга, викликати тремтіння рук може й очікування якоїсь важливої події, хвилювання перед виступом, зустріч із небажаними людьми. Також тремор часто супроводжує депресію.

Зловживання алкоголем і нікотином — причини тремору в молодому віці

Зі слів лікаря, передозування кофеїном і спиртним провокує тремор у молодих людей. Зараз це дуже поширене явище. Така ситуація, ясна річ, не дуже приємна, оскільки тремтіння має періодичний характер, його добре помітно і приховати не вдається.

— Наприклад, звечора людина зловживала алкоголем, а на ранок починають тремтіти кінцівки. Так само з тими, хто залежний від нікотину та кофеїну. При цьому варто зазначити, що в таких випадках тремтіння посилюється у присутності інших, що викликає додаткові незручності й хвилювання у хворих, — каже невролог.

Перевірте щитовидку

— Захворювання щитовидної залози — надзвичайно актуальна проблема для України, особливо для Волині. Часто воно супроводжується тремором рук. Якщо щитовидка виробляє забагато гормонів, прискорюються такі функції організму, як обмін речовин і частота серцевих скорочень. Надлишок гормонів викликає нервозність, тривожність, проблеми зі сном і втому. А саме це може призвести до тремору, — розповідає пані Ольга.

Фахівець зазначає, що при тривалих проявах тремтіння рук варто перевірити функцію щитовидної залози, бо цілком імовірно, що тут і криється причина тремору. Особливо на це варто звернути увагу молоді.

«Вібрація» у спадок

— Є так званий спадковий тремор, пов’язаний із генетичною патологією. При цьому в кожному наступному поколінні тремор виникає в усе молодшому віці. Тобто якщо в бабусі він почався у 60–70 років, у мами — в 40–50, то у доньки проявиться в 30, а то й раніше, — каже Ольга Шульга.

За словами лікаря, спадковий тремор може вражати не лише руки, а й ноги, голову, голосові зв’язки, тулуб. Він дуже поширений у Європі й становить 6–12% усіх видів тремору.

На жаль, зупинити розвиток цієї недуги в наступних поколіннях поки не вдається.

— Дослідження в цьому напрямку тривають. Ученим відомі ті два гени, що провокують появу тремору. Але поки що генна інженерія, зокрема й в Україні, не надто розвинена, — каже фахівець.

Найбільш поширений тремор — паркінсонічний

— Хвороба Паркінсона доволі поширена серед старших людей, а тремор є основним її проявом. Хворі на паркінсонізм часто страждають від мимовільного тремтіння кінцівок, м’язової ригідності, порушення координації і мови, а також відчувають труднощі з пересуванням. Ці симптоми зазвичай розвиваються після 60 років, — розповідає невролог. — У таких випадках тремор виникає, коли людина перебуває в стані спокою, не концентрує увагу на чомусь. Він може бути як одно-, так і двостороннім.

За словами Ольги Шульги, тремор може виникати й при низці інших неврологічних порушень. Вона наголошує, що будь-який вид тремору потребує консультації лікаря, особливо якщо він виник у молодому віці. Річ у тому, що тремор може бути симптомом розсіяного склерозу та навіть деяких видів пухлин.

Чи можливо вилікувати тремор?

— Тим, у кого тремор виникає внаслідок надмірного хвилювання, варто працювати над собою, вчитися гамувати свої емоції. Тут у пригоді стануть різні психологічні вправи й тренінги, — каже лікар. — Також потрібно добре харчуватись і достатньо спати, щоб рівень глюкози був у нормі. За призначенням лікаря можна вживати заспокійливі медпрепарати або трав’яні настої.

Пані Ольга каже, що тремтіння кінцівок лікується, коли пов’язане з порушенням функції щитовидної залози: якщо вилікувати цю недугу, тремор теж зникне.

— У всіх інших випадках можна лише частково зменшити прояви за допомогою медикаментозного лікування, подекуди необхідне й хірургічне втручання. Щоб краще контролювати свої м’язи, доцільно виконувати деякі фізичні вправи, наприклад стискання-розтискання кистей рук. Заспокійливий ефект даватимуть і водні процедури. Всім людям із тремором варто уникати вживання кофеїну, тобто кави і чаю — як чорного, так і зеленого, — зазначає невролог.

Loading...