Половині гіпертоніків держава повернула гроші за ліки

Половині гіпертоніків держава повернула гроші за ліки

Більш ніж половина препаратів, на які поширюється дія пілотного проекту, були компенсовані хворим на 90% від ціни ліків, решта — на 50% і більше.

Джерело: Відомості

У 2013 році хворим було відшкодовано більш ніж 20 мільйонів гривень, витрачених ними на купівлю ліків від гіпертонії. Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я України.

За інформацією відомства, більш ніж половина препаратів, на які поширюється дія пілотного проекту, були компенсовані хворим на 90% від ціни ліків, решта — на 50% і більше.

«У 2013 році пілотним проектом державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих гіпертонією держава виділила майже 192 мільйони гривень. Цим проектом було охоплено майже мільйон хворих», — зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України Раїса Богатирьова.

За її словами, кількість виписаних рецептів на часткову компенсацію вартості лікарських засобів склала 20 мільйонів гривень. Керівник МОЗ зазначила, що кількість людей, що одержали в 2013 році ліки від артеріальної гіпертензії, становила 54% від загальної кількості хворих. При цьому кількість аптечних установ, задіяних у пілотному проекті, зросла протягом минулого року у 3,3 рази — з 3662 до 12 117 аптек.

«В результаті нам вдалося досягти головної мети проекту — повернути пацієнта до лікаря і зробити лікарські засоби від гіпертонії доступними для малозабезпечених громадян. У 2014 році проект буде продовжено. У його рамках ми плануємо ввести нові клінічні протоколи, а кількість препаратів, вартість яких буде компенсуватися, довести до трьохсот», — сказала Богатирьова.

Також міністр повідомила, що в 2014 році планується запуск пілотного проекту щодо державного регулювання цін на препарати для хворих на цукровий діабет, завдяки якому ліки для діабетиків стануть більш доступні.

Loading...