Всі, кому раніше переливали кров або її препарати, можуть бути інфіковані вірусом гепатиту С - інфекціоніст

Здається, ми знаємо про цей вірус так багато і навіть звикли до того, що він може бути поруч. Але ось ВООЗ в черговий раз насторожила – якщо не зупинити поширення гепатиту С, через 7-10 років він стане найбільшою медичною проблемою людства.

Джерело: Відомості

Для українців це звучить особливо загрозливо, адже за темпами поширення цього вірусу ми у Європі у лідерах. Що може зробити кожен з нас, аби не стати черговою жертвою підступного вірусу? І черговою ланкою у ланцюгу його передачі. Про це і говоримо з головним інфекціоністом МОЗ, доктором медичних наук Ольгою Голубовською.

- Пані Ольго, у нас з’явилися разові шприци, нові способи дезінфекції, в Україні уже тестують донорську кров, але все одно скрізь твердять, що захворюваність на гепатит С зростає. Чому?

- Зараз вже збільшується не кількість інфікованих людей, а число виявлених випадків. Тому що і лікарі, і населення стали більш поінформованими, проводиться більше цільових обстежень, а звідси - і результат. Я вважаю, що пік інфікування цим вірусом випав на 80 -90 - ті роки. Тоді про гепатит С знали дуже мало (вірус був відкритий тільки в 1989 році), донорська кров на його наявність не тестувалася. Між тим, медики дуже часто, навіть без потреби, практикували переливання пацієнтам донорської крові: дітям, породіллям, з метою імуностимуляції, під час оперативних втручань та навіть при лікуванні кишкових інфекцій. Вірус, який має звичку безсимптомно сидіти десятки років, вичікував, ці роки минули і тепер покоління людей, які лікувалися у 90- х, починають відчувати його присутність.

- Тобто, він уже проявляється якимись ускладненнями?

- Ми такі випадки спостерігаємо ледь не щодня. Ось буквально нещодавно до нас звернувся молодий чоловік років тридцяти, дуже успішний менеджер. У нього несподівано виникла жовтяниця, яку спочатку прийняли за гепатит А, а ми виявили у нього декомпенсований цироз печінки, спричинений вірусом гепатиту С. Коли почали шукати можливу причину, виявилося, що в дитинстві він перехворів на важку кишкову інфекцію і під час лікування йому навіщось переливали кров.

- Але зараз донорська кров тестується на наявність вірусу?

- Так, зараз тестується. Але є таке поняття «серологічного вікна». Наприклад, якщо людина інфікувалася вірусом, тільки через півроку у її крові можуть з’явитися антитіла до вірусу. І якщо вона стала донором протягом цих півроку, тест , зрозуміло, антитіла «не побачить» і наявність вірусу не підтвердить. Тому прямі переливання крові зараз проводяться лише в надзвичайних випадках, коли є пряма загроза людському життю.

- А інфікування завжди перебігає безсимптомно?

- Коли людина інфікується, вона переживає гостру стадію хвороби. За даними нашої клініки, лише у 0,08 відсотка пацієнтів цей процес перебігає з певними клінічними симптомами, насамперед, жовтяницею. Якщо захворювання перебігає з такими симптомами, людина, як правило, звільняється від вірусу. А у переважної більшості випадків хвороба одразу переходить у хронічну форму і роками, а то й десятиліттями, перебігає приховано.

Доки одного разу не заявить про себе такими серйозними ускладненнями як цироз чи рак печінки. Але і це не все. Гепатит С може мати позапечінкові прояви: кріоглобулінемічний синдром, гломерулонефрити, аутоімунний тиреоїдит та ін. Серед хворих на гепатит С втричі частіше зустрічається цукровий діабет ІІ типу , вірус може бути причиною розвитку тромбоцитопенії, червоного плоского лишаю, В-клітинної лімфоми і багатьох інших станів.

- Але ж медицина уже може боротися з цим вірусом?

- Я завжди говорю, що гепатит С – не вирок, а діагноз. Є доволі ефективна терапія з використанням інтерферонів, а на підході нові методи лікування. Щоправда, терапія досить вартісна, але з нинішнього року почала працювати Державна програма боротьби з гепатитами і ті хворі, які потребують невідкладного лікування, зможуть його отримати за рахунок держави. Тому, якщо раніше люди часто боялися дізнатися про свій статус тільки через високу вартість лікування, то тепер ця причина вже не зовсім актуальна.

- І все- таки, кому в першу чергу ви б порадили пройти обстеження?

- Кожному, кому переливали кров, хто переніс оперативні втручання, хто ходить до стоматолога, на манікюр, в кабінет тату… На жаль, попри всі сучасні дезінфікуючі засоби людський фактор ніхто не відміняв і він залишається однією з причин поширення вірусу через такі заклади. До речі, через біологічні особливості вірусу гепатиту С ним в десять разів легше заразитися, аніж вірусом СНІДу. Тому раджу кожному знайти час і пройти елементарне обстеження

-А яке саме обстеження треба пройти?

- Найпростіше - здати тест на наявність антитіл до гепатиту С. А якщо він позитивний , тоді треба консультуватися з лікарем, щоб підтвердити або зняти цей діагноз з допомогою інших, глибших досліджень.

Записала Тетяна Биковець.

Кілька фактів про гепатит.

Близько 150 мільйонів людей у світі інфіковані гепатитом С. Щороку 350 тисяч помирає через ускладнення від цього вірусу. Експерти вважають, що в Україні інфіковано до 3 відсотків населення.

Залежно від генетичної будови вірусу виділяють 6 його генотипів і 50 підтипів. Вірус 2 і 3 генотипів втричі частіше відповідає на противірусну терапію, ніж вірус 1 генотипу. В Україні найчастіше реєструється 1 генотип.

Вірусом гепатиту С можна заразитися повторно, оскільки стійкий імунітет до нього не виробляється. Вакцини для профілактики не існує.

При кімнатній температурі вірус гепатиту С може виживати до 16 годин, але не більше 4 діб.

Ймовірність інфікування вірусом при статевому контакті з інфікованим партнером становить 3-5 відсотків.

Для діагностики вірусу використовуються такі тести: визначення антитіл до вірусу; ПЦР – діагностика, яка дає змогу визначити РНК вірусу гепатиту С в крові; кількісний тест для визначення вірусного навантаження, тобто, кількості вірусу.

Loading...