Післяпологова депресія небезпечна не тільки для жінки, а й для тих, хто її оточує

Післяпологова депресія небезпечна не тільки для жінки, а й для тих, хто її оточує
Оксана Касіян проводить заняття «Школи відповідального батьківства» / Фото: Людмила ШИШКО

Малюк часто вимагає цілодобової уваги, жінка недосипає, виснажується, картає себе за те, що буцімто не є ідеальною мамою (а ідеальних матерів узагалі не існує).

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Післяпологова депресія — тема, яка часто обговорюється і викликає тривогу у вагітних жінок та їхніх рідних. За статистикою, в Україні потенційно схильними до депресивних порушень є 40% породілей. Що це за розлад і чим він зумовлений? Як впливає на розвиток материнства, чи можуть йому зарадити лікарі, ведемо мову з психологом Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Оксаною Касіян.

— У багатьох жінок після пологів з’являється материнська меланхолія, що супроводжується смутком, тривогою, роздратованістю, різкою зміною настрою та сильною втомою, — розповідає Оксана Володимирівна. — Але такий стан вважається нормальним, і впродовж десяти днів після народження малюка він минає без медичної допомоги. Однак, за спостереженням фахівців, у кожної десятої породіллі цей стан може загостритись і тривати довше або ж, що гірше, перерости у психотичне порушення. Негативні почуття інколи виникають навіть через кілька місяців після пологів. І це вже не що інше, як справжня післяпологова депресія, коли сум, тривога або розпач настільки сильні, що матері стає важко справлятися зі своїми щоденними обов’язками.  Крім того, з появою немовляти в однієї жінки із тисячі розвивається ще серйозніша форма депресії — післяпологовий психоз. Часто в такому стані виникають галюцинації. Така жінка може нашкодити собі й тим, хто її оточує. При перших ознаках психозу слід негайно викликати спеціалізовану допомогу.

— Які ж причини післяпологової депресії та психозу?

— Багато років спеціалісти різних напрямків намагаються визначити їх, однак це не так просто. Вирішальними можуть бути як фізичні, так і психоемоційні чинники. Один із фізичних — різке зниження естрогену та прогестерону в перші 24–48 годин після пологів, що спричиняє депресивні порушення. Це явище схоже зі змінами настрою та напруженням перед менструальним циклом у жінок. Після пологів щитовидна залоза теж може змінити вироблення потрібних гормонів. Тому в післяродової депресії є ще одна назва — «біохімічний гормональний розлад».

Має право на існування і думка інших фахівців про те, що причиною виникнення післяпологової депресії є нестача вітамінів групи В. Навіть виснаження та недосипання сприяють виникненню цього розладу. Появу депресії також зумовлюють емоційні чинники, наприклад, через передчасні пологи, відсутність підтримки з боку рідних та інше.

Багато новоспечених матусь вірить у поширені міфи, що жінка, яка народила, інтуїтивно знає, як доглядати за дитиною, прив’язаність до новонародженого виникає відразу. Але в реальному житті все насправді не так. Догляду за немовлям потрібно вчитися біля спеціалістів і самій. А прив’язаність до дитинки з’являється трохи згодом, чому, зокрема, сприяє вигодовування груддю.

Малюк часто вимагає цілодобової уваги, жінка недосипає, виснажується, картає себе за те, що буцімто не є ідеальною мамою (а ідеальних матерів узагалі не існує). Розбіжність між уявленнями та реальністю, небажання з цим миритися призводить або ж до внутрішнього конфлікту, або ж до внутрішнього опору та глибокого розчарування.

— Чим небезпечна післяродова депресія і які її наслідки?

— Донедавна лікарі країн Європи та США рідко серйозно ставилися до післяпологової депресії та вважали цей стан просто істерикою, доки не стикнулися з наслідками цього захворювання. У стані депресії мати може ігнорувати потреби малюка, виявляти до нього агресію та навіть відмовитися від дитини. У діток депресивних мам сповільнювався емоційний і фізичний розвиток. Пізнавальні здібності таких малюків були значно нижчі, частіше розвивався невроз, зрештою ці діти потрапляли в групи ризику.

Наслідки післяпологової депресії небезпечні ще й тим, що можуть призвести до розлучення в сім’ї.

— Як лікувати депресивні розлади у породілей?

— На щастя, депресивні розлади піддаються лікуванню та корекції. Якщо форма легка, то застосовують методи психотерапії, консультативної допомоги й участь сім’ї, у важких випадках — медикаментозне лікування, інколи в умовах стаціонару. Часто психотерапія проводиться на фоні антидепресантів чи гормональних препаратів. Відомі способи лікування травами, акупунктурою, гомеопатичними препаратами.

Дещо залежить і від самої пацієнтки. Молодій мамі слід дбати про правильне розподілення активності та відпочинку; постійно змінювати характер діяльності; звертати увагу на харчування; по можливості годувати грудьми до двох років.

Якщо взяти до уваги, що причиною появи післяродових депресивних порушень може бути і больовий компонент у пологах, то вагітна жінка разом із партнером обов’язково повинна пройти цикл тренінгів підготовки до природних родів; відпрацювати в парі всі методи тілесно орієнтованої терапії, дихання, знеболювальних масажів; сформувати модель поведінки та самоконтролю; засвоїти техніки релаксації, догляду за малюком.

Післяпологова депресія не самонавіювання і не міф, а серйозне захворювання з фізичними та психосоціальними наслідками. Контроль його появи, протікання, вчасне лікування та допомога дозволять спеціалістам повернути у суспільство здорову особистість, а в сім’ю — повноцінну маму.

Loading...