Розвиток панкреатиту часто провокують хвороби жовчного міхура

Розвиток панкреатиту часто провокують хвороби жовчного міхура

До запалення може призвести надмірне споживання жирної, гострої, смаженої, копченої їжі, зловживання алкоголем, куріння. Велике значення має спадковість. Також зумовити панкреатит можуть стреси, травми живота, хвороби жовчного міхура та жовчовивідних шляхів, дванадцятипалої кишки, перенесені інфекційні захворювання, цукровий діабет, прийом препаратів.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Панкреатит належить до найбільш поширених хвороб внутрішніх органів. Незважаючи на зусилля сучасної медицини, захворюваність на нього продовжує зростати. Хронічний панкреатит значно помолодшав, і якщо відносно недавно середній вік хворих становив 50 років, то сьогодні він знизився до 39. При цьому запалення підшлункової залози частіше й у більш молодому віці трапляється у чоловіків. Детальніше про цю недугу «Відомостям» розповіла гастроентеролог Волинської обласної клінічної лікарні Ірина Манзій.

— Усі ми знаємо, що у підшлунковій залозі утворюються ферменти, від яких залежить, наскільки добре буде перетравлюватися їжа в тонкій кишці, виробляється травний сік, потрібний для нормального засвоєння поживних речовин, і продукується дуже важливий гормон — інсулін, який регулює обмін вуглеводів у організмі. Та під дією різних факторів тиск у протоці підшлункової залози може підвищуватись, порушується відтік її секрету і відбувається передчасна активація ферментів. У результаті замість того, щоб перетравлювати їжу, ферменти перетравлюють саму підшлункову, розвивається запалення цього органа.

— Які ж саме фактори можуть провокувати розвиток панкреатиту?

— До запалення може призвести надмірне споживання жирної, гострої, смаженої, копченої їжі, зловживання алкоголем, куріння. Велике значення має спадковість. Також зумовити панкреатит можуть стреси, травми живота, хвороби жовчного міхура та жовчовивідних шляхів, дванадцятипалої кишки, перенесені інфекційні захворювання, цукровий діабет, прийом препаратів.

— Як ця недуга дає про себе знати, чи є відмінності у симптомах між гострим і хронічним панкреатитом?

— Основний симптом гострого панкреатиту — сильний біль у верхній частині живота, як правило, оперізувального характеру. При цьому біль не знімається спазмолітиками чи анальгетиками. Часто супроводжується блюванням, що не дає полегшення, порушенням стільця, слабкістю, запамороченням. При гострому панкреатиті підшлункову починають атакувати свої ж ферменти: вони різко активізуються і стають агресивними для всього навколишнього, передусім для самої залози, яка швидко набрякає.

При хронічному панкреатиті хворого насамперед турбують болі. Вони локалізуються під грудьми, нерідко поширюючись у ліве та праве підребер’я, віддаючи в спину. Біль може посилюватись, якщо лягти на спину, і слабшати, якщо сісти і трохи нахилитись уперед. Зазвичай він виникає або підсилюється через 30–40 хвилин після їди. «Відлуння» болю можуть дійти до ділянки серця, імітуючи стенокардію.

При хронічному панкреатиті, який розвивається найчастіше після перенесеного гострого панкреатиту, запалення то вщухає, то спалахує знову. Тож нормальна тканина підшлункової залози поступово заміщується рубцевою, розвивається недостатність екзокринної (вироблення ферментів) та ендокринної (вироблення гормонів, зокрема інсуліну) функцій залози.

— Ірино Володимирівно, скажіть, панкреатит може викликати інші недуги або ж ускладнити протікання тих, що вже є?

— Досить часто до панкреатиту приєднується холецистит — запалення жовчного міхура. Нерідко на тлі гострого панкреатиту виникають гнійні ускладнення, може розвиватися флегмона чи абсцес підшлункової залози. Також він може спричинити внутрішньочеревну кровотечу. Іншим грізним ускладненням є панкреонекроз (руйнування підшлункової залози) та розвиток смертельно небезпечного перитоніту.

Після гострого панкреатиту хвороба переходить у хронічну форму. А вже хронічний панкреатит може стати причиною розвитку цукрового діабету.

— Чи можна раз і назавжди вилікувати запалення підшлункової залози, особливо якщо йдеться про хронічну форму?

— При своєчасній і грамотній допомозі медиків можна відновити як функцію, так і структуру підшлункової залози. Звісно, повністю вилікувати панкреатит практично неможливо, проте наслідки захворювання цілком можна пом’якшити. Для успішного одужання надзвичайно важливо не тільки сумлінно приймати призначені ліки, а й дотримуватися рекомендацій лікаря щодо харчування, відпочинку, режиму праці.

Найголовніший компонент лікування — особлива дієта. Рекомендації щодо повного утримання від їжі в перші дні зараз переглядають. Але необхідно категорично виключити з раціону алкоголь, смажену, жирну та гостру їжу, насичені бульйони, кислі соки, копчені продукти, спеції (цибуля, часник, оцет, хрін, гірчиця), молоко.

Важливо запам’ятати, що при панкреатиті харчуватися необхідно часто, не рідше 5–6 разів на добу, невеликими порціями (варені або приготовані на парі нежирні сорти м’яса, риби, нежирний сир). Доведеться обмежити вуглеводи, особливо легкозасвоювані.

При хронічному панкреатиті необхідно значну увагу приділити сну — спати не менше семи годин, не рекомендується довго перебувати у сидячому положенні, необхідно відмовитися від надмірних фізичних навантажень.

Loading...