Волинські урологи борються з онкологією найсучаснішими методами

Волинські урологи борються з онкологією найсучаснішими методами
Під час операції на простаті

За цей рік лікарі-урологи обласної лікарні зробили суттєвий прорив у діагностиці та лікуванні онкоурологічної патології, передусім завдяки придбанню новітньої апаратури — МРТ, апарата комп’ютерної томографії й ангіографа останнього покоління.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Онкозахворювання сечовидільної системи набирають обертів, особливо серед чоловіків. На жаль, хворі звертаються до лікарів надто пізно, коли пухлини проростають у м’язові тканини. А все через те, що рак нирок, простати і сечового міхура протікає практично без симптомів. Згідно зі статистикою 2012 року, яку надали в обласній клінічній лікарні, на 100 тисяч населення Волині зафіксовано 33,9 випадку раку простати, 10,9 випадку раку нирок і 9,2 — сечового міхура. Всього на диспансерному обліку з онкопатологіями нирок наразі перебуває 220 пацієнтів, простати — 314, сечового міхура — 276 хворих. Детальніше про симптоми, виявлення й особливості сучасного лікування цих недуг «Відомості» спілкувалися з завідувачем урологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Андрієм Онищуком.

РАК НИРОК

Рак нирки становить 2–3% від усіх онкологічних захворювань, переважно виявляється у пацієнтів 40–60 років, причому чоловіки страждають від онкології нирок у два-три рази частіше, ніж жінки. Факторами, які збільшують ризик раку, є шкідливе виробництво, робота з хімікатами та куріння. Крім того, зловживання жирною їжею, неконтрольований прийом анальгетиків, гормональних препаратів теж підвищують ризик розвитку раку нирок. До цієї недуги призводять і хронічна ниркова недостатність, полікістоз нирок, нефросклероз, що розвивається на тлі цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, хронічного пієлонефриту.

Підступність хвороби у тому, що вона протікає практично без симптомів.

— Ураження нирок пухлиною протікає атипово, без симптомів. Виявляють новоутворення здебільшого під час звичайних медичних оглядів, УЗД. Класичні симптоми — біль у попереку, кров у сечі та пальпована пухлина — трапляються лише у кожного десятого хворого, — каже Андрій Онищук.

За цей рік лікарі-урологи обласної лікарні зробили суттєвий прорив у діагностиці та лікуванні онкоурологічної патології, передусім завдяки придбанню новітньої апаратури — МРТ, апарата комп’ютерної томографії й ангіографа останнього покоління. При пухлинах нирок акцент роблять на органозберігаючих операціях (резекції нирки, тобто видалення її частини з пухлиною), що суттєво зменшує інвалідність, запобігає розвитку хронічної ниркової недостатності, а отже, продовжує життя пацієнта.

— При поширеності процесу та при дуже великих пухлинах нирок у нас активно впроваджено радикальні нефректомії, коли видаляються нирка, жирова клітковина навколо неї, наднирник і лімфатичні вузли з боку ураження пухлиною, — пояснив Андрій Петрович.

Варто додати, що видалення нирки чи її частини є відкритою операцією, а завдяки апарату аргоноплазмової коагуляції хірургічне втручання проходить із мінімальною втратою крові пацієнта і триває до півтори години.

РАК ПРОСТАТИ

Рак простати посідає друге місце за поширеністю серед онкозахворювань після раку молочної залози. Симптомів, що характерні тільки для цієї хвороби, не існує. Часті поклики до сечовиділення й больові відчуття під час нього, болі в паху, переривистий чи тонкий струмінь сечі, відчуття неповного випорожнення сечового міхура, збільшення тривалості сечовипускання, кров у сечі можуть свідчити про онкологічний процес у простаті.

Зважаючи на це, волинські урологи радять усім чоловікам після сорока років здавати кров на простат-специфічний антиген (ПСА). Це білок, який виробляється простатою і перевищення рівня якого свідчить про можливий рак простати.

Коли зроблений цей аналіз і є підозра на рак, лікар призначає пункційну біопсію двох доль простати, матеріал якої віддається на гістологічне дослідження. Для уточнення діагнозу (поширеність хвороби, виявлення можливих метастазів, стан лімфовузлів і т. д.) пацієнти проходять діагностику на апараті МРТ, що дозволяє здійснювати відбір хворих для проведення радикальних позадулонних простатектомій, що є «золотим» стандартом лікування раку простати на ранніх стадіях. Кілька таких операцій зроблено цьогоріч в урологічному відділенні обласної лікарні.

Варто додати, що новим апаратом магнітно-резонансної томографії в обласній лікарні не можуть натішитись. Яким чином він допомагає в урології, «Відомості» запитали у лікаря кабінету МРТ Ігоря Видиборця.

— МРТ — це апарат, який дозволяє без ножа заглянути всередину організму та визначити, є у пацієнта патологія чи ні. Для урологічного відділення проводимо сканування в органах малого таза, визначаємо, якщо йдеться про рак простати, чи збільшена вона, де локалізовані пухлини. МРТ — це допомога лікарю до операції, адже картина вимальовується повноцінна: видно, де конкретно пухлина, чи є метастази, — розповів лікар Ігор Видиборець.

РАК СЕЧОВОГО МІХУРА

Недуга знову ж таки більш поширена серед чоловіків. Головний симптом — поява крові в сечі.

В обласній клінічній лікарні ось уже кілька років практикують лікування раку сечового міхура за допомогою операції ТУР (трансуретральна резекція). Перевагами є те, що це операція без розрізу: через уретру вводиться апарат, яким проводяться саме видалення пухлини в межах здорових тканин і коагуляція (припалювання) пошкоджених місць, причому весь процес лікар бачить на моніторі.

— Хотілося б застерегти пацієнтів. Чому? Практично всі хворі хочуть, щоб ми проводили малоінвазивні операції, без розрізів. ТУР добре відома, тому всі пацієнти з раком сечового міхура просяться на трансуретральну резекцію. На жаль, вона є лікувальною процедурою лише на першій стадії раку, для решти стадій це лише метод діагностики. Це не вихід чи панацея, — наголосив головний уролог області Андрій Онищук.

При інвазивних пухлинах сечового міхура, які проростають у стінку, адекватними методами оперативного лікування є або резекція (видалення) стінки сечового міхура з пухлиною з подальшим комплексним лікуванням (променева та хіміотерапія), або цистектомія — видалення сечового міхура з різними можливими методиками відведення сечі.

— Цистектомії поки що ми не робимо, пацієнтів, яким вона показана, направляємо до Києва в Національний інститут раку, але у недалекому майбутньому таку операцію проводитимемо і ми, адже лікарі-урологи обласної лікарні постійно удосконалюють свою професійність у відділенні пластичної та реконструктивної урології Національного інституту раку під керівництвом професора Стаховського, — поділився планами Андрій Онищук.

Loading...