За допомогою ангіографа безплатно лікуватимуть хворих із гострим інфарктом

За допомогою ангіографа безплатно лікуватимуть хворих із гострим інфарктом

— Основне призначення апарата — проведення втручань на коронарних судинах, — зазначив керівник програми «Волинькард» Андрій Ягенський. — На ньому можуть бути проліковані хворі з гострим інфарктом міокарда, в основі якого лежить перекриття однієї з коронарних судин тромбом.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

З 15 жовтня у Луцькій міській клінічній лікарні запрацював сучасний ангіографічний комплекс Toshiba вартістю 16 мільйонів гривень, придбаний за кошти державного бюджету. «Відомості» вирішили поцікавитись, як працює цей дорогий апарат, у чільника Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології, керівника програми «Волинькард» Андрія Ягенського.

— Основне призначення апарата — проведення втручань на коронарних судинах, — зазначив Андрій Володимирович. — На ньому можуть бути проліковані хворі з гострим інфарктом міокарда, в основі якого лежить перекриття однієї з коронарних судин тромбом. Завдяки апарату можна під час інфаркту відкрити судину, забрати тромб, зменшити розміри бляшки, яка перекриває судину, й поставити стент, так звану сіточку, яка буде запобігати подальшому закриттю судин.

Друга категорія хворих, яким може бути надана допомога, — з передінфарктним станом. Ми теж відкриваємо судини і запобігаємо розвитку інфаркту. І, нарешті, є пацієнти, які мають хронічну ішемічну хворобу серця. В її основі лежить формування бляшки в судинах. Бляшка поступово збільшується, і, коли вона перекриває понад 70% просвіту, з’являються симптоми стенокардії, а якщо перекриває повністю, то виникає інфаркт. За допомогою ангіографа для таких хворих ми можемо проводити коронарографію. В судини вводиться контраст, дивимось, у якому місці вони перекриваються, які розміри бляшки. Далі вирішуємо: проводити стентування чи відправити пацієнта на аорто-коронарне шунтування. Це хірургічна операція.

За допомогою ангіографа ми можемо не лише врятувати людині життя, а й у кілька разів скоротити перебування хворого на лікарняному ліжку. Вже на четвертий день після втручання при інфаркті пацієнт встає з ліжка.

— Як волинянам реально потрапити на лікування на ангіографі й скільки це коштуватиме?

— Ми приймаємо пацієнтів як із Луцька, так і з області. Апарат насамперед призначений для того, щоб робити коронарографію хворим із гострим інфарктом. Така категорія отримуватиме допомогу безплатно за рахунок обласної програми «Волинькард».

Хроніків, які до нас звертаються, але в яких немає безпосередньої загрози інфаркту, на жаль, ми не можемо забезпечити безкоштовним стентуванням. Сказати точно, скільки це коштуватиме, наразі не можу. Приблизна вартість стентування непокритими стентами — 12–13 тисяч гривень, покритими — 30 тисяч. Стільки коштують стент-система і витратні матеріали. Недешево. Тому ще раз хочу наголосити, що люди повинні займатися профілактикою серцево-судинних захворювань. Це не важко: треба контролювати свій тиск і рівень холестерину. Вчасно звертатися до лікаря і дослухатися до його порад. Набагато дешевше постійно приймати таблетки для унормування тиску, ніж лікувати інфаркт чи інсульт. До того ж зараз діє пілотний проект і люди з гіпертонією можуть скористатися суттєвою знижкою на ліки.

— Протягом якого часу хворого потрібно доставити до вас?

— Стентування треба робити якомога раніше. Бажано до 12 годин після появи перших симптомів. Хороший термін — до шести годин, ідеальний — до двох. Тому хочу ще раз наголосити: як тільки з’являється біль у грудях, не треба терпіти. Незалежно від пори доби викликайте «швидку». Що раніше людина буде доставлена, то більше шансів їй допомогти.

— Чи є фахівці, які можуть працювати на такому високотехнологічному апараті?

— У нас є три спеціалісти, які отримали хорошу підготовку, і вони готові надавати допомогу. Коли ангіограф запустять на повну потужність, то він працюватиме цілодобово. Наразі на ньому з 15 жовтня вже зроблено 30 коронарографій. Причому безплатно.

— Крім коронарографії, що ще можна робити за допомогою ангіографа?

— Дуже багато операцій. Але апарат, який стоїть у міській клінічній лікарні, передусім призначений для лікування хворих із серцево-судинною патологією. У майбутньому плануємо за його допомогою робити втручання на судинах ніг, мозку.

Loading...