В Україні найчастіше підробляють антибіотики, Мезим та Фестал

В Україні найчастіше підробляють антибіотики, Мезим та Фестал

Виявити підроблені ліки найчастіше можна лише ціною людського здоров’я.

Джерело: Відомості

В Україні почали значно частіше підробляти ліки, ніж ще три роки тому. Експерти кажуть, що фальсифікат заповнює 10% аптечного ринку. Так, ще в 2009 році міліція вилучила 230 тис. упаковок підроблених ліків, в 2012-му — 1,5 млн, а в 2013 році вже виявили більше 4 млн. 

За словами голови Держлікслужби Олексія Соловйова, пояснюється така ситуація посиленням державного контролю над оборотом ліків.

Експерти медичного маркетингу вважають, що реальний обсяг вітчизняного лікарського сурогату мінімум у десять разів вищий офіційної статистики, пише «Корреспондент».

«Робота правоохоронних органів (у виявленні підробок) ще далека від досконалості», — говорить Анатолій Дирів, народний депутат і голова тимчасової комісії Верховної Ради, яка займалася порушеннями законодавства в роботі МОЗ.

Експерти констатують, що найчастіше виявити підроблені ліки можна лише ціною людського життя і здоров'я. Українці навіть не підозрюють, що лікуються пустушкою, зазначає Марк Майоров, акушер-гінеколог Харківської міської поліклініки № 5.

«Виробники підроблених ліків, щоб не привертати уваги, не використовують шкідливі компоненти, — розповідає лікар, — а діючі речовини замінюють, наприклад, содою, крейдою або якимись вітамінами».

При цьому шахраї так добре копіюють форму і упаковку препарату, що провізору в аптеці важко знайти відмінності. При цьому навіть якщо торговця лікарськими підробками вдалося схопити за руку, довести справу до суду непросто, кажуть експерти.

За даними Держлікслужби, лідерами, які займають 42% ринку фальсифікати, є антибіотики, гормональні засоби (до 20%) і найбільш рекламовані ліки, такі як травні ферментні препарати Фестал і Мезим.

Аналітики кажуть, що 95% підробок завозять в Україну контрабандою у вигляді сировини з Росії, Індії, Китаю і Пакистану і тільки 5% повністю виготовляють всередині країни. 

Loading...