Фіброміома лікується без видалення матки

Фіброміома лікується без видалення матки

За даними медичної статистики, кожна третя жінка дітородного віку має фіброміому матки. Це доброякісні пухлини, які розвиваються в порожнині матки з м’язової чи сполучної тканин.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

За даними медичної статистики, кожна третя жінка дітородного віку має фіброміому матки. Це доброякісні пухлини, які розвиваються в порожнині матки з м’язової чи сполучної тканин. Фіброматозні вузлики небезпечні тим, що характеризуються повільним, але безперервним ростом, призводять до збільшення розмірів матки, кровотеч тощо. Багато жінок із таким діагнозом вважають, що єдиним методом лікування є видалення дітородного органа, тому часто «запускають» хворобу, не бажаючи лягати під ніж.

Судинні хірурги Волинської обласної клінічної лікарні вже восьмий рік практикують ефективний, проте, на жаль, маловідомий волинянкам метод лікування фіброматозних вузликів — їх емболізацію. Детальніше про цей різновид ендоваскулярної хірургії «Відомості» спілкувалися з завідувачем відділення інтервенційної радіології з рентген-хірургічним блоком №2 обласної клінічної лікарні Юрієм Легкодухом.

Причину виникнення фіброміоми матки остаточно ще не вдалося з’ясувати. Вважається, її розвиток зумовлюють порушення у виробленні жіночих статевих гормонів — естрогенів. Встановлено також, що вживання гормональних протизаплідних засобів теж може провокувати ріст фіброміоми.

Найчастіше першим симптомом недуги є маткова кровотеча. Також пацієнтки помічають, що місячні у них тривають довше, ніж зазвичай, а кількість виділень збільшується. Іншою важливою ознакою цієї хвороби є біль у ділянці попереку і таза. Він зумовлений тиском збільшеної матки на прилеглі органи й тканини. Досить великі фіброматозні вузлики можуть тиснути й на пряму кишку, спричиняючи закрепи. Біль при фіброміомі має різний характер: постійний ниючий, виражений і тривалий, раптовий гострий біль, може іррадіювати в ділянку прямої кишки.

— Раніше вважалося, що фіброміома матки — це вирок для жінки, оскільки потребує значного хірургічного втручання, при цьому забирається або сам вузол, або вузол разом із маткою. Сьогодні ж за допомогою ендоваскулярної хірургії можна проводити емболізацію фіброматозних вузлів. Таке втручання дозволяє зберегти матку і не калічити жінку, — стверджує Юрій Легкодух.

Нагадаємо, ендоваскулярна хірургія — це порівняно нова галузь медицини, яка дозволяє за допомогою ренгенівського відображення  на ангіографі проводити хірургічні втручання через кровоносні судини з використанням спеціальних катетерів.

— Юрію Васильовичу, поясніть, що таке емболізація маткових артерій.

— У 2005 році емболізацію маткових артерій визнали операцією року в Європі. Орієнтовно з того часу почали проводити її і ми. В чому суть емболізації? Матка постачається кров’ю багатьма судинами, та головні з них — дві маткові артерії. Фіброміома розвивається якраз за рахунок надходження з кров’яним потоком потрібних їй речовин. Щоб припинити живлення фіброміом, через маткову артерію ми вводимо спеціальний катетер із поліуретановими емболами, які блокують кровопостачання вузликів. Крім того, ми замість емболів часом використовуємо мікросфери, які прицільно перекривають не головну артерію, а дрібні судини, які відходять від неї. Після емболізації має пройти кілька місяців, щоб були видними перші результати, тобто щоб вузлики замощувалися сполучною тканиною та почали зменшуватися. Були пацієнтки з досить великими фіброміомами розміром із плід на 13–14 тижні вагітності. В такому разі ми проводили емболізацію артерій поетапно: спочатку блокували одну частину, а після адаптації організму жінки — іншу.

— Чи не страждає після емболізації артерій матка?

— Матка адаптовується. В порожнині малого таза відбувається настільки масивне кровопостачання, що матка пристосовується до цих умов. За вісім років проведення таких операцій ще жодних ускладнень після закупорювання маткових артерій не було. Навантаження на організм значно менші, ніж після видалення матки, адже в такому разі пацієнтка переживає посткастраційний синдром. Бували випадки, коли після емболізації жінки навіть народжували дітей.

— Чи всім жінкам підходить такий метод лікування фіброміом?

— Як правило, протипоказань цей метод не має. Такі операції ефективні для жінок дітородного віку, які ще планують народжувати. Перед тим як провести втручання, ми аналізуємо гістологічні вишкрібання з порожнини матки, щоб упевнитися, що там немає атипових клітин, тобто онкології. Гінекологи рекомендують такі операції тим жінкам, які мають важкі супутні патології, кровотечі, а також коли ризик ускладнень під час проведення відкритої операції з видалення фіброміом перевищує ризик кровотечі. Емболізація — альтернатива гінекологічним втручанням, вона безпечніша. Проводиться під місцевою анестезією. Підходить усім жінкам незалежно від віку.

Loading...