Мигдалики краще долікувати, ніж видалити

Мигдалики краще долікувати, ніж видалити

Як можна захворіти на тонзиліт, або, як у народі кажуть, ангіну, в тридцятиградусну спеку — запитання, яке часто ставлять пацієнти лікарям.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Як можна захворіти на тонзиліт, або, як у народі кажуть, ангіну, в тридцятиградусну спеку — запитання, яке часто ставлять пацієнти лікарям. Медики у цьому нічого дивного не бачать. Кажуть, що ріст захворюваності цілком очікуваний. Причина криється у доволі простих речах. Узимку люди з обережністю п’ють холодні напої, тим паче їдять морозиво, а в літню пору хочеться охолодитися швидше. Сприятливим для активізації стафілококів, які в основному провокують тонзиліт, є перебування у приміщенні з кондиціонером. Детальніше про ангіну та її ускладнення «Відомості» розмовляли з оториноларингологом Луцької міської поліклініки №2 Петром Галецьким.

— Розкажіть, що таке тонзиліт і чому так багато людей страждає від нього влітку?

— Гострий тонзиліт, або ангіна, — це хвороба всього організму, але розпізнається вона запальним процесом піднебінних мигдаликів, який провокують стафілококи. Влітку ангіни виникають практично з такою ж частотою, як і в холодну пору року. Пов’язане це з тим, що ми менш обережні у спеку з холодними продуктами харчування. А місцеве охолодження провокує активізацію мікроорганізмів. Стафілокок є в організмі людини постійно і починає розмножуватися за сприятливих умов. Узагалі у ротовій порожнині «живе» до 300 видів бактерій, але стафілокок є одним із найагресивніших. Ангіну не можна переношувати на ногах, її треба вилежати, щоб уникнути ускладнень. Може бути таке, що температура тіла при ангіні не надто висока — це свідчить про знижений імунітет. Бо, як правило, організм реагує гостро на збудників тонзиліту, а висока температура потрібна для боротьби з мікробами.

— Лікування ангіни завжди включає курс антибіотиків чи можна обійтися без них?

— Зазвичай ангіни лікуються антибіотиками у поєднанні з протиалергійними препаратами. Не завадять полоскання горла. Вилікувати гострий тонзиліт без антибіотиків практично неможливо. Ми рідко робимо такі спроби у вагітних жінок, і вони не завжди дають результат. До речі, недостатня тривалість лікування або недостатнє дозування антибіотиків можуть призвести до прогресування хвороби та появи небезпечних ускладнень. Американці лікують ангіну 10–14 днів ін’єкційними антибіотиками, тому в них мало ускладнень після перенесеної хвороби. Ще однією причиною прогресування ангіни може бути нечутливість збудників недуги до призначених антибіотиків. Тому не треба вдаватися до самолікування. Лікар, якщо треба, назначить антибіотики або ж замінить їх на інші. При недолікованих ангінах та ослабленому імунітеті процес переходить у хронічний. Лікування хронічного тонзиліту тривале — до кількох місяців, не зайвими будуть фізпроцедури, промивання лакун та піднебінних мигдаликів. Добре впливає кліматотерапія — якщо є можливість, їдьте на море, бажано більш як на два тижні. Полоскати горло морською водою я б зараз не радив, бо вона дуже брудна, а от морське повітря справляє позитивний ефект на верхні дихальні шляхи.

— Кажуть, що ангіна небезпечна своїми ускладненнями.

— Так, перенесений гострий тонзиліт може позначитися на функціонуванні серця чи нирок. Тож якщо ви помітили, що самопочуття після хвороби змінилося, відчуваєте дискомфорт чи біль у грудях, то, безперечно, варто обстежитися у терапевта, кардіолога, уролога. Одним із ускладнень ангіни є паратонзилярний абсцес, тобто поява гнояка.

— Чим він небезпечний?

— Почну з того, що паратонзиліт — це запалення білямигдаликових тканин, може виникнути не лише внаслідок ангіни, а й після фарингітів (запалення глотки), ГРВІ, тобто не обов’язково мати ангіну, щоб дістати паратонзиліт. Симптоми: на 4-5 день хвороби з’являється біль із одного боку, утруднене ковтання та відкривання рота внаслідок тризму (напруження) жувальної мускулатури, болючість у підщелепній ділянці. Паратонзиліт вимагає негайного лікування антибіотиками, оскільки може перерости у паратонзилярний абсцес ­— появу гнояка, який доведеться проколювати.

— Раніше ЛОРи практикували видалення мигдаликів. Наскільки воно є ефективним?

— Вважається, що дві ангіни на рік ще не є ознакою хронічного захворювання. Дехто з лікарів каже, що паратонзилярний абсцес — показ до видалення мигдаликів. Але не варто забувати, що мигдалики — це орган імунітету, тому, якщо є можливість їх вилікувати, то, звичайно, треба потерпіти і пролікувати. Вони як бар’єр, який затримує мікроби, не даючи їм рухатися далі дихальними шляхами. Американські лікарі видаляли мигдалики всім пацієнтам у 30-х роках минулого століття. Коли ж у нас почали це робити, американці припинили, бо дослідили, що через видалені мигдалики серед населення почалася епідемія поліомієліту. Тому, якщо необґрунтовано видалити мигдалики, частіше будуть виникати фарингіти, ларингіти, трахеїти, бронхіти тощо.

— Як вберегтися від ангіни?

— Не допускати переохолодження організму, особливо якщо він незагартований, не перевантажувати горло холодними напоями та їжею. Загартовуватися, достатньо відпочивати, бо якщо людина не висипається, то організм стає чутливіший до інфекцій. Повноцінно харчуватися й уникати стресів.

Loading...