Половина інфарктів стається у людей, які не мали серйозних серцевих недуг

Половина інфарктів стається у людей, які не мали серйозних серцевих недуг

Минулого року на Волині зафіксовано майже три тисячі випадків гострого коронарного синдрому, що включає інфаркт міокарда та нестабільну стенокардію.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Минулого року на Волині зафіксовано майже три тисячі випадків гострого коронарного синдрому, що включає інфаркт міокарда та нестабільну стенокардію. Днями обласні кардіологи приймали столичних гостей, із якими мали можливість поспілкуватися про серцево-судинні недуги, зокрема інфаркти. Вчені з Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка М. Д. Стражеска» повідали про нові методи лікування гострого коронарного синдрому, основним із яких є реперфузія — відновлення кровотоку в тій судині, де утворився тромб.

Її проводять медикаментозно — за допомогою введення тромболітиків (препаратів, які розчиняють тромби) або з проведенням у перші години інфаркту коронарографії зі встановленням стента у місці утворення тромбу. Детальніше про це «Відомості» поспілкувалися з завідувачем кардіологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Сергієм Саламатіним.

Під час науково-практичної конференції київські кардіологи переконували, що встановлення стента якраз і є найефективнішим методом подолання інфаркту. На Волині торік провели всього 20 стентувань, які були профінансовані регіональною програмою «Волинькард». Проте, за словами Сергія Саламатіна, щороку їх кількість зростатиме, принаймні над цим обласні кардіологи плідно працюватимуть.

— У нас уже є в запасі достатня кількість стентів. Але проблема у тому, що районні лікарні не мають можливості проводити стентування, тому пацієнта потрібно доставити до обласної лікарні в межах «терапевтичного вікна» — у перші кілька годин інфаркту. Що раніше проведена реперфузія, то вона ефективніша. Можливий варіант, щоб урятувати хворого, — ввести йому на місці тромболітик, а потім доставити в обласну лікарню для встановлення стента. Ми плануємо цьогоріч перейти межу в 50 стентувань, хоча, враховуючи кількість інфарктів на Волині, показник треба довести хоча б до 400 на рік, — каже Сергій Саламатін.

— Сергію Дмитровичу, скажіть, чи своєчасно мешканці Волині приїздять із інфарктом?

— Минулого року в області трапилося близько 900 інфарктів і близько двох тисяч нестабільних стенокардій. Усього 15% пацієнтів, які проживають у містах, і 10% сільських жителів із інфарктом звертаються до лікарів вчасно, тобто протягом перших трьох годин. Більшість хворих прибуває до медзакладу через більші проміжки часу, коли лікування може бути або мало-, або неефективним. Тому людина, яка відчула гострий пекучий біль за грудиною, що не знімається звичними ліками та знеболювальними препаратами, якщо є задишка, запаморочення, слабкість, повинна викликати «швидку». В жодному разі не можна лікуватися народними методами чи вживати алкоголь.

— Не зайвим буде нагадати про фактори ризику, які провокують інфаркт міокарда.

— Є три великих чинники ризику: підвищений тиск, порушення рівня холестерину в крові та тютюнопаління. Комплекс цих факторів значно збільшує ризик отримати інфаркт, стенокардію чи інсульт. Крім того, до факторів ризику відносять ще й малорухливий спосіб життя, ожиріння, порушення обміну глюкози, вік, стать. Інфаркт настає внаслідок того, що коронарні артерії, які постачають кров’ю серцевий м’яз, уражаються атеросклерозом. Атеросклеротична бляшка через не вивчені до кінця наукою причини пошкоджується, стає нестабільною, і виникають передумови для утворення тромбів. Руйнується цілісність самої бляшки, й у цьому місці дуже швидко може утворитися тромб, який перекриває просвіт судини, кров перестає надходити до певної ділянки міокарда, вона починає відмирати. Від того, наскільки та яку судину перекриває тромб, і залежить важкість протікання інфаркту. Статистика свідчить, що половина інфарктів стається у людей, які до цього не мали серйозних серцевих недуг.

— Виходить, що інфаркт неможливо передбачити?

— Його можна попередити. Починають із простого — вимірювання артеріального тиску, визначення рівня холестерину та глюкози, за якими встановлюють ризик інфаркту. Після цього, якщо потрібно, проводяться додаткові обстеження: УЗД серця, стрес-тести, встановлюємо, чи є ішемія. Якщо ризик високий, то в умовах обласної клінічної лікарні ми проводимо коронарографію — визначення стану серцевих судин. Це обстеження є дорогим, але більшості пацієнтів його проводять безкоштовно в рамках програми «Волинькард». Загалом протягом року ми маємо можливість зробити близько трьохсот коронарографій безплатно. Коронарографію проводять під знеболенням місця пункції, як правило, це стегнова артерія. Пацієнт у свідомості, може чути, бачити на моніторі, що робить лікар. Процедура, звичайно, не є простою, бо це серцеві судини, але в ній немає нічого надзвичайного.

— Що порадите волинянам для профілактики, щоби вберегтися від інфаркту?

— Профілактика — це не що інше, як ліквідація факторів ризику: дієта, приведення у норму рівнів холестерину та глюкози, зміна способу життя, відмова від куріння тощо. Крім того, є ще медикаментозна профілактика — приймання ацетилсаліцилової кислоти, яка має здатність попереджувати утворення тромбів, і медичних препаратів групи статинів, які знижують рівень холестерину.

Loading...