Вчені з’ясували, чому хворі на мігрень не люблять світла

Вчені з’ясували, чому хворі на мігрень не люблять світла

Багато хворих, які страждають на мігрень, намагаються знайти полегшення, усамітнившись в темній кімнаті, так як світло викликає у них різке загострення головного болю.

Джерело: Відомості

Багато хворих, які страждають на мігрень, намагаються знайти полегшення, усамітнившись у темній кімнаті, так як світло викликає у них різке загострення головного болю. Чому це відбувається? На це питання частково відповіли дослідники з Бостона, з медичного центру Діаконеса Бет Ізраель (США).

Вчені звернули увагу на те, що сліпі пацієнти, які страждають на мігрень, теж намагаються уникати світла, тому що і у них перебування на світлі підсилює мігренозну біль. Щоправда, це стосується пацієнтів зі збереженими нервовими волокнами у хворому оці. Якщо ж око втрачено повністю або присутня параліч оптичного нерва, що з'єднує око з мозковими центрами, то світло таких хворих не турбує.

В експериментах на лабораторних тваринах вдалося з'ясувати, що сітківка ока через чутливі нервові закінчення пов'язана з центрами мозку,що контролюють відчуття болю. Ці центри знаходяться в таламусі - області головного мозку, безпосередньо одержує інформацію від органів чуття і здійснює синтез відчуттів. 

Loading...