Гелікобактерна інфекція провокує виразку шлунку в 80% пацієнтів

Гелікобактерна інфекція провокує виразку шлунку в 80% пацієнтів
Лікар-ендоскопіст Анатолій Отченашенко проводить колоноскопію / Фото: Ірина КОСТЮК

Загострення хвороб шлунково-кишкового тракту трапляються найчастіше навесні та восени. Медики кажуть, що причин для цього є багато, але однією з теорій називають коливання атмосферного тиску.

Автор: Спілкувалась Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Загострення хвороб шлунково-кишкового тракту трапляються найчастіше навесні та восени. Медики кажуть, що причин для цього є багато, але однією з теорій називають коливання атмосферного тиску. Дванадцятипала кишка всіяна чутливими барорецепторами, які реагують на зміну висоти ртутного стовпчика. В зв’язку з тим, що найбільше тиск змінюється навесні та восени, дванадцятипала кишка вловлює ці частоти. В результаті хвороби шлунку, зокрема виразка та гастрити, дають про себе знати. Про це «Відомостям» розповіла лікар-гастроентеролог вищої категорії Волинської обласної клінічної лікарні Єлизавета Онищук.

— Які симптоми характерні для виразки та гастриту?

— Симптоматика у гастриту і виразкової хвороби практично однакова, без гастроскопії важко встановити діагноз. Як правило, про них свідчить біль на голодний шлунок або, навпаки, після прийому їжі, нічний біль, закрепи. Больові відчуття можуть супроводжуватися печією, відрижкою, нудотою, блювотою, яка приносить полегшення. Маючи симптоми цих недуг, людина повинна звернутися до лікаря, зробити ендоскопічне обстеження. Його у нашій лікарні ми проводимо разом із уреазним тестом, який виявляє, чи є у пацієнта гелікобактерна інфекція, адже саме вона найчастіше провокує гастрити і виразки. У сьогоднішніх умовах не треба боятися гастроскопії. Обстеження стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки триває кілька хвилин. Якщо пацієнт має блювотний рефлекс, йому вводять анестезію.

— Що таке гелікобактерна інфекція та чим вона небезпечна?

— Виразки з’являються внаслідок потрапляння до організму гелікобактерної інфекції, також їх може провокувати висока секреція шлунку. Статистика свідчить, що 80-90% випадків виразкової хвороби є наслідком саме гелікобактерної інфекції. Гелікобактер пілорі — це мікроб, який посилює дію факторів агресії і суттєво знижує фактори захисту слизової оболонки шлунку з утворенням ерозій, виразок, провокує атрофію слизової. Брудні руки — це основний спосіб зараження гелікобактером. Рідше трапляються пептичні виразки, до яких призводять висока секреція шлунку, прийом медикаментів, зокрема «Кардіомагнілу» та ліків при захворюваннях хребта і суглобів, спадковий фактор.

— Чи можна її вилікувати?

— Якщо гелікобактер пілорі є, його треба знищити, інакше ця інфекція періодично про себе нагадуватиме. Її спалахи провокують емоційні навантаження, жирна, смажена, копчена їжа, алкоголь тощо. Антигелікобактерна терапія полягає у тому, що пацієнту виписують медикаменти, до яких входить два антибіотики. Разом із ними обов’язково потрібно приймати пробіотики (корисну мікрофлору), адже не варто забувати, що кишечник відповідає за 80% імунітету. Якщо антибіотики приймають упродовж десяти днів при будь-якій патології, то пробіотики треба пропити втричі довше для відновлення флори кишківника.

— Гастрит — це теж наслідок підступної інфекції?

— Гастрити бувають різної етіології. Їх також може провокувати гелікобактерна інфекція, бувають і пептичні. Та зараз на перше місце виходить так званий рефлюкс-гастрит, який медична наука називає гастроезофагеальною рефлюксною хворобою. Травний тракт — це єдина гідравлічна система, яку можна порівняти з односторонньою дорогою, де будь-який рух назустріч спричиняє аварію. Між стравоходом і шлунком є клапан, між шлунком і дванадцятипалою кишкою — ще один. У стравоході тиску немає і середовище нейтральне. У шлунку тиск становить 60-80 міліметрів водного стовпчика, середовище — кисле. У дванадцятипалій кишці — вже 120 міліметрів водяного стовпа та лужне середовище. З певних причин (велике навантаження на прес, спадковість, тривалий прийом спазмолітиків, вживання жирної їжі, шоколаду, цитрусових, томатів, кави, куріння, вагітність) клапани перестають правильно функціонувати, і вміст дванадцятипалої кишки під тиском потрапляє у шлунок. Тобто власні ферменти дванадцятипалої кишки, жовч і ферменти підшлункової залози надходять у шлунок, для якого вони є агресивними.

— Що при цьому відчуває хворий на рефлюкс-гастрит?

— Людина відчуває «голодний» біль, спазм. Варто хворому трохи поїсти, як з’являється важкість, відчуття, що з’їв дуже багато. Лужне середовище дванадцятипалої кишки нейтралізує кислий вміст шлунку, внаслідок чого понижується кислотність. Зворотний рух у шлунково-кишковому тракті називають антиперистальтикою. Вона призводить до розладів травлення: нудоти, блювоти, відчуття важкості. Недостатність кардіального клапана (між стравоходом і шлунком) призводить до того, що вміст дванадцятипалої кишки та шлунку починає підійматися до стравоходу й обпалює його. Виникає печія, гіркота у роті. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба становить великий відсоток шлунково-кишкових захворювань. У 70-80% випадках вона проявляється періодичною печією, з якою хворі справляються самотужки, п’ючи соду, «Ренні».

Особливої уваги заслуговують позастравохідні прояви рефлюкс-гастриту. Можливий біль у горлі, неприємний запах із рота, ларингіти, бронхіальні астми, рефлекторна стенокардія, спинний і зубний болі.

— Рефлюкс-гастрит лікується виключно медикаментами чи потрібна спеціальна дієта?

— У лікуванні важливе значення мають харчування, положення тіла (попоївши, в жодному разі не можна одразу лягати) та прийом ліків. Є таблетки профілактичної дії, вони регулюють моторику та секрецію. Людина повинна обмежити себе у цей період у жирній, копченій їжі. Тяжкими для травлення є, приміром, вареники, здоба, свіжий хліб, тушкована капуста, голубці. Уникайте емоційних навантажень. Дотримуватися строгої дієти я б не радила. Вона можлива лише у перші дні, коли гострий больовий синдром. Можна застосовувати й народні методи. Пити відвар льону, ромашки, м’яти, деревію, картопляний сік, але в осінній період, бо зараз картопля вже не має тих властивостей.

Довідка

Для обстеження шлунково-кишкового тракту в обласній клінічній лікарні використовують фіброгастроскоп для дослідження стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки.

Це дає можливість не лише візуально обстежити, а й взяти матеріал на біопсію, видалити поліп зі шлунку, зупинити шлунково-кишкову кровотечу. Крім того, фіброгастроскоп застосовують для уреазного тесту на гелікобактерну інфекцію.

Для нижніх відділів шлунково-кишкового тракту використовують відеофіброколоноскопи.

Loading...