Раннє статеве життя загрожує раком шийки матки

Раннє статеве життя загрожує раком шийки матки

Ранній початок статевого життя — проблема, яка стає все більш актуальною та болючою для нашого суспільства.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Ранній початок статевого життя — проблема, яка стає все більш актуальною та болючою для нашого суспільства. Юні українки повною мірою не усвідомлюють, що статеве життя у їхньому віці може призвести до небезпечних наслідків. Передусім ідеться про низку інфекційних недуг, до яких дівчата підліткового віку дуже вразливі. А чого лише варті небажані вагітності, які часто закінчуються абортом, що надзвичайно шкідливо впливає і на здоров’я молодої жінки, і на її психічний стан.

Завідувачка відділення «Центр планування сім’ї та репродукції людини» Луцького клінічного пологового будинку Лариса Шендибило розповіла, що в середньому українки розпочинають статеве життя в 12-14 років. А вже в 15-16 мають по два та більше статевих партнери.

Разом зі своїми колегами лікар-гінеколог відвідала низку навчальних закладів у Луцьку, де намагалася з’ясувати у молоді, в чому вони вбачають позитиви та негативи раннього початку статевого життя. Серед переваг студенти, зокрема, зазначали ранній досвід і прийняття перших важливих рішень, можливість вийти заміж за мільйонера, пізнання протилежної статі, задоволення власної цікавості до чогось нового та навіть називали секс ліками від депресії.

Та поряд із тим дівчата виявили обізнаність і щодо тих небезпек, які таять у собі ранні статеві стосунки.

— Часта зміна статевих партнерів, тим паче в такому юному віці, призводить до виникнення інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом, і, звісно, збільшує ризик розвитку раку шийки матки, — каже Лариса Яківна.

Лікар-гінеколог Луцького клінічного пологового будинку Анжела Рибанович відзначає, що початок статевого життя до 18 років вважається раннім, оскільки до цього часу організм дівчини ще не сформований повністю, а отже, вразливіший до різного роду інфекцій.

— Традиційно дівчата і хлопці починають жити статевим життям зі старшими за себе партнерами, котрі зазвичай уже мають певний досвід, а тому могли підхопити якесь захворювання. Тож не виключено, що ці інфекції вони передають і зовсім юним, — каже лікар.

Слизова оболонка піхви дівчаток дуже чутлива до інфекцій, адже всі захисні механізми ще не до кінця сформовані, тому інфекція може швидко поширюватися, вражаючи матку, труби, яєчники.

— Таких інфекцій відомо більше сорока. Це хламідіоз, неоплазми, віруси герпесу, папіломавірусна й уреаплазмова інфекції, — каже Лариса Шендибило. — Не забуваймо також про венеричні хвороби — сифіліс і гонорею, а також найстрашніше — ВІЛ/СНІД. Більшість із перелічених інфекцій може призводити навіть до непліддя. Так, хламідіоз викликає пошкодження циліндричного епітелію труб, що може в подальшому бути причиною позаматкової вагітності чи того ж непліддя. Вірус папіломи людини взагалі є одним із найпоширеніших чинників, що можуть спровокувати рак шийки матки.

Не менш небезпечні ці інфекції і для чоловіків, адже, лишаючись не пролікованими, вони переходять у хронічну форму та стають причиною того ж безпліддя. До слова, нині чоловіче непліддя становить 40-50%.

Ще одним вагомим аргументом проти раннього початку статевого життя лікарі називають імовірність вагітності. Рання вагітність — як доношена, так і перервана — негативно впливає на здоров’я дівчини.

— Так, переривання вагітності в юних дівчаток дуже небезпечне. Часто воно супроводжується різними ускладненнями, які виникають у процесі самої операції, а головне — його наслідки можуть проявитися навіть через кілька років. Статистика свідчить, що 70% жінок, які першу вагітність перервали абортом, потім стикаються з непліддям. За офіційною інформацією, у 2012 році у дівчаток до 14 років не було абортів, як і пологів. Але торік у міському пологовому будинку було зареєстровано дев’ять абортів у дівчат віком 15-17 років, п’ять із яких було проведено жителькам Луцька, — розповідає Лариса Шендибило.

Лікарі-гінекологи кажуть, що кількість перерваних вагітностей у юному віці щороку скорочується, проте в той же час побільшало пологів. Скажімо, минулого року в Луцькому пологовому будинку зареєстровано 34 випадки пологів (із них 18 — у лучанок) у дівчаток віком 15-17 років. Так, серед них зважилися народжувати двоє п’ятнадцятирічних і стільки ж шістнадцятирічних.

— Коли стоятиме питання народжувати чи переривати вагітність, то, звичайно ж, краще народити. Проте й пологи в такому ранньому віці не є безпечними. Це ж великий стрес для організму, який іще сам розвивається. Дуже молоді мами зазвичай народжують маловагових дітей. Також доведено, що в таких породілей малюки народжуються слабшими, хворобливими, часто мають різні ускладнення та вищий ризик смертності. Тому перед початком статевого життя кожна юнка та юнак мають зважити, чи готові вони потім відповідати за можливі наслідки, — зазначає Анжела Рибанович.

Loading...