Підступну глаукому важливо виявити на ранній стадії

Підступну глаукому важливо виявити на ранній стадії

Глаукома посідає перше місце серед очних захворювань за кількістю випадків сліпоти. За статистикою, приблизно 1% населення у віці старше 40 років має цю недугу, а серед пацієнтів після 70-ти на глаукому хворі вже 17-20 чоловік із тисячі.

Джерело: Відомості

Глаукома посідає перше місце серед очних захворювань за кількістю випадків сліпоти. За статистикою, приблизно 1% населення у віці старше 40 років має цю недугу, а серед пацієнтів після 70-ти на глаукому хворі вже 17-20 чоловік із тисячі. Глаукома — це хронічне захворювання, основним проявом якого є підвищення внутрішньоочного тиску (ВОТ), що призводить до поступового пошкодження зорового нерва, появи дефектів у полі зору (в бічному зорі) та зниження гостроти зору. Щороку 12 березня відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою. Про фактори ризику, симптоми й лікування очної хвороби розповіла лікар-офтальмолог Волинської обласної клінічної лікарні Руслана Назарчук.

— При глаукомі відтік внутрішньоочної рідини утруднений, і тиск усередині ока підвищується. Це призводить до погіршення живлення нервових клітин сітківки та зорового нерва, — пояснює Руслана Григорівна. — На початковій стадії хвороби зміни можуть бути оборотними, а в розвиненій уже стають постійними. Подальше руйнування волокон зорового нерва призводить до того, що відбувається поступове звуження поля зору. На пізній стадії хвороби залишається «трубковий» зір: поле зору звужується настільки, що хворий дивиться, ніби через вузьку підзорну трубу. На термінальній стадії глаукоми зорові функції повністю та безповоротно зникають.

— Можлива глаукома без підвищеного ВОТ?

— Так, це так звана глаукома низького (псевдонормального) тиску. При цій формі захворювання, як і при інших, відбувається поступове ушкодження зорового нерва, з’являються дефекти у полі зору. Та принциповою відмінністю є те, що рівень ВОТ у такого пацієнта залишається в межах середньостатистичної норми. Саме тому вимірювання очного тиску — головний, але не єдиний спосіб діагностики хвороби.

— Які симптоми недуги?

— Глаукома часто протікає без будь-яких проявів, і саме в цьому полягає її небезпека. Іноді ознаками захворювання можуть бути періодичне «затуманення» зору; поява райдужних кіл навколо джерела світла, що не зникають при посиленому морганні чи протиранні очей; зникнення чіткості контурів предметів; відчуття важкості або болі в оці; поява «сітки» перед оком; утруднення роботи на близькій відстані (наприклад, читання), а також орієнтації в темряві. Ще можливі головні болі, в основному в надбрівних дугах і скроневих ділянках. Зазначені симптоми можуть спостерігатись і при інших захворюваннях, не пов’язаних із глаукомою, та їх поява в будь-якому разі має стати приводом для термінового звернення до офтальмолога.

— Назвіть, будь ласка, чинники, що збільшують імовірність захворювання.

— Фактори ризику не є безпосередньою причиною хвороби, та збільшують імовірність її виникнення. До них належать: вік (глаукома зазвичай розвивається після 40 років); спадкова схильність (якщо недуга виявлена у близьких родичів); короткозорість або далекозорість (більше 4 діоптрій); перенесені захворювання очей, травми або операції очей; цукровий діабет; мігрень.

— Чи можна запобігти глаукомі?

— Первинна профілактика глаукоми не розроблена, оскільки невідомі точні причини її виникнення. Тому надзвичайно велике значення має рання діагностика. Люди у віці від 40 років щорічно повинні звертатися до офтальмолога для проведення профілактичного обстеження очей із обов’язковим вимірюванням рівня ВОТ і оглядом очного дна.

— Якщо глаукома виявлена на одному оці, чи розвинеться вона й на другому?

— Глаукома — двостороннє захворювання, але передбачити точні терміни її появи на парному оці неможливо.

— Яке лікування призначається?

— Якщо встановлений діагноз «глаукома», лікар призначить очні краплі, що знижують ВОТ, і ліки, що поліпшують живлення зорового нерва й сітківки. Якщо під впливом медикаментозного лікування та при дотриманні запропонованого режиму тиск не знизиться чи знизиться недостатньо, то пацієнту буде запропонована лазерна або хірургічна операція.

— А який результат дає операція?

— Оперативне лікування проводиться для створення додаткового шляху відтоку внутрішньоочної рідини, що дозволить знизити тиск. У 85% випадків хірургічне втручання дозволяє домогтись ефективного зниження рівня ВОТ на досить тривалий час без застосування крапель. Але з часом операційний канал, як і будь-яка ранка, підлягає процесу загоєння, і швидкість відтоку рідини через цей канал знижується. Тоді хворому необхідно буде знову користуватись очними краплями, які допоможуть підтримувати внутрішньоочний тиск на безпечному рівні.

— Чи покращується зір після операції?

— Мета будь-якого оперативного втручання при глаукомі — зниження ВОТ, а не поліпшення зору. Після проведеної операції зір залишається таким, яким був до неї. Втрачений до оперативного втручання зір повернути неможливо.

— Є особливий режим праці та відпочинку для хворих?

— Корисна рухливість, гімнастика, прогулянки на свіжому повітрі. Сон має тривати не менше восьми годин, спати рекомендується на високих подушках, оскільки низьке положення голови сприяє застою крові та рідини в оці. Не можна спати обличчям униз. Робота на близькій відстані (читання, рукоділля, приготування їжі) повинна виконуватися при достатньому освітленні. Не рекомендується тривале перебування на сонці з непокритою головою, а також миття в гарячій ванні, жаркій лазні та сауні. Треба пам’ятати, що приплив крові до голови сприяє підняттю очного тиску. Робота біля монітора по чотири-шість годин на день без дотримання відповідного режиму може призвести до головних болів, відчуття печіння та «піску» в очах, зорової втоми. Обов’язково треба робити регулярні перерви не менше 15-20 хвилин приблизно через кожні півгодини. У вечірній час, при штучному освітленні, за комп’ютер краще не сідати.

— Чи потрібно дотримуватися дієти при глаукомі?

— Правильне харчування має суттєве значення при глаукомі. Їсти треба не рідше чотирьох разів на добу, вечеря — не пізніше, ніж за дві години до сну. М’ясо та рибу варто вживати у вареному вигляді, вибирати нежирні сорти. Дуже корисні молочні продукти, а також овочі й фрукти в будь-якому вигляді. Обмежити споживання міцного чаю, кави, спиртних напоїв. Із раціону виключити гострі, пряні, копчені, солоні продукти, які можуть викликати спрагу та призводити до порушення водного режиму. Протипоказано куріння.

P. S. Кожного року на базі Луцької міської поліклініки №1 проводиться Школа глаукоми, яку веде лікар-офтальмолог Руслана Назарчук. Цьогоріч усі, хто бажає дізнатися більше про небезпечну недугу, 12 березня можуть прийти на 12.00 в актовий зал поліклініки.

Loading...