МОЗ розробило основні правила здорового харчування

МОЗ розробило основні правила здорового харчування

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило методичні рекомендації щодо основних принципів здорового харчування.

Джерело: Відомості

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило методичні рекомендації щодо основних принципів здорового харчування. Як повідомили у прес-службі МОЗ, серед найбільш вивчених дієтичних підходів, спрямованих на збереження здоров’я, медики виділяють дієту з низьким вмістом жиру, дієту для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморську дієту і вегетаріанську.

Як зазначили в МОЗ, рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 грамів або 2,3 грама натрію. Зменшення кількості солі в дієті сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань і смертності від них.

«Усім без винятку слід споживати більше 300 грамів фруктів і 300 грам овочів щодня. Збільшення рівня їх споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, ССЗ та інсульту», — відзначили в міністерстві.

Також МОЗ рекомендує замість рафінованих злаків вживати цільнозернові, що містять значно більше харчових волокон, оскільки домінування в раціоні рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги. Крім того, медики радять замінити молоко і молочні продукти з нормальним вмістом жиру на знежирені. Слід споживати 500-700 мл (або більш ніж три порції) молочних і кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру щодня.

«Особливу увагу слід звертати на необхідність значного обмеження споживання червоного м’яса і технологічних продуктів з м’яса. Риба, птиця, бобові, горіхи та насіння, а також знежирені молочні продукти повинні рекомендуватися в якості основного джерела білка», — йдеться в рекомендаціях Міністерства охорони здоров’я.

Також медики радять значно обмежити споживання насичених жирів і уникати вживання трансжирів, через істотне збільшення ризику атеросклерозу та інсульту.

Loading...