Підліткові проблеми допомагає вирішити «Клініка, дружня до молоді»

Уже більше року в Луцьку функціонує «Клініка, дружня до молоді». За цей час сюди звернулося приблизно 1200 осіб. Основна її функція — надання медико-соціальних послуг підліткам і молоді.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Уже більше року в Луцьку функціонує «Клініка, дружня до молоді». За цей час сюди звернулося приблизно 1200 осіб. Основна її функція — надання медико-соціальних послуг підліткам і молоді. Наскільки ефективно працює цей заклад і з якими проблемами сюди найчастіше звертаються молоді пацієнти, з’ясовували «Відомості».

Варто зауважити, що заклад розміщений у будівлі Луцької міської дитячої поліклініки на вулиці Чорновола. Проте вхід у клініку окремий, з іншого боку будинку — для конфіденційності візитів пацієнтів. Адже багато хто воліє, щоб про їхнє відвідування лікарів не знали ні родичі, ні знайомі.

Як розповів завідувач відділення «Клініка, дружня до молоді» Мирослав Наумчук, загалом в Україні існує близько ста таких клінік у всіх великих містах. А відрізняється цей заклад від звичайної поліклініки тим, що тут допомога надається комплексно: від медичної до соціально-психологічної. Подзвонивши за телефоном довіри 29-92-62, можна отримати консультацію або записатися на прийом до уролога, гінеколога, дерматовенеролога, психолога і терапевта.

— Тобто основний напрямок нашої роботи не стільки лікувальний, як консультаційний, — пояснює Мирослав Миколайович. — Консультація може бути індивідуальна, також людина може прийти зі своїм партнером, батьками, опікунами, але все за власним бажанням. Велику увагу приділяємо профілактиці інфекцій, які передаються статевим шляхом, і передусім СНІДу в зв’язку з великою поширеністю ВІЛ-інфекції в Україні та світі. В основному цільова група, яку ми обслуговуємо, — це підлітки та молодь від 14 до 24 років. Але оскільки пацієнти бажають отримувати допомогу анонімно, то паспортних даних ми не беремо, а буває, що й у тридцять років людина виглядає на вісімнадцять, тому відмов за віком в обслуговуванні у нас не було. Здебільшого такий контингент потребує психологічної допомоги та соціального супроводу, тому ми тісно співпрацюємо з центром соціальних служб. Усі послуги надаються безкоштовно.

— Й аналізи також? — уточнюємо.

— Звичайні — безкоштовні, — продовжує Мирослав Миколайович. — А коли йдеться про інфекції, які передаються статевим шляхом, і необхідне дообстеження, то у нас існує система переадресації. Бачимо, що потрібно зробити складніші аналізи, а дитина грошей не має, то скеровуємо її у профільні заклади. Маємо угоди про співпрацю зі шкірвендиспансером, наркодиспансером, центром СНІДу.

— І там дообстеження також буде анонімним? — запитуємо.

— Так, — запевняє лікар. — Зауважу, що кров на аналіз ВІЛ-інфекції можна здати у нас. Крім того, ми недавно домовилися з платною лабораторією «Сінево» про 50% знижки для пацієнтів нашої клініки.

На запитання, з якими проблемами найчастіше звертаються підлітки, Мирослав Миколайович відповів, що зазвичай дівчата хочуть обстежитися в гінеколога, дізнатися про засоби контрацепції.

— До мене як уролога приходять з інфекціями, які передаються статевим шляхом, — продовжує Мирослав Миколайович. — Стараємось, якщо щось виявили, й сексуального партнера знайти, залучити батьків. Схиляємо дитину до того, щоб вона відкрилася мамі чи татові. Адже коли доведеться серйозно лікуватися, батьки мають про це знати. Дуже багато молоді йде до психолога. Я поки тут не працював, не думав, що у них буває стільки невирішених проблем. Наприклад, повне нерозуміння між мамою й донькою, у колективі між однолітками. Два роки тому було дуже багато суїцидальних випадків, тому психологи на це звертають велику увагу. Вагітні приходять. Була 17-річна незаміжня дівчина, яка не знала, як вчинити: залишити дитину чи зробити аборт, навіть думала на себе руки накласти. Проте була проведена психологічна робота, і недавно вона з мамою і дитинкою приходили нам дякувати, вони щасливі, що все вирішилося саме так.

Психолог «Клініки, дружньої до молоді» Ірина Бондарук розповіла, що підлітки найчастіше звертаються з приводу першого сексуального досвіду, непорозумінь із батьками, однолітками.

— Є діти, які закриваються у собі, не можуть розповісти мамі чи татові про наболіле, — каже Ірина Володимирівна. — Не можуть поділитися проблемами з друзями, бо не знають, як їх сприймуть, і йдуть до чужої тьоті. А їй уже простіше розказати, бо вона не знає ні мами, ні подружок. І коли досягається момент контакту, то дитина розкривається. Бувають випадки, що приходять до мене і вдруге, і втретє. Буває, що дитина в процесі розмови сама знаходить вихід із ситуації. Не можу сказати, що дівчата більше звертаються, хлопці також часті пацієнти.

Також, за словами Ірини Бондарук, до неї за консультацією звертаються батьки. Нещодавно приходила мама, яка розуміється на комп’ютері та подивилася в історії, на які сайти заходить її син, що переглядає. Вона вже знає, що турбує її хлопця, однак прийшла порадитися з психологом, як правильно знайти підхід до дитини, щоб вона не відвернулася.

— Прийти сюди — це теж важливий крок, — пояснює психолог, — не кожен може, навіть знаючи, що тут його ніхто не впізнає зі знайомих і допомогу надаватимуть анонімно.

Ще у «Клініці, дружній до молоді» безкоштовно роздають презервативи. З інформаційними буклетами лікарі цього закладу відвідують усі навчальні заклади Луцька, читають лекції, розказують, як до них потрапити.

— Невже сучасним підліткам це потрібно? — цікавимось у медиків. — Адже у період комп’ютерних технологій уся інформація доступна, крім того, у школі є уроки, виховні години, де розповідають, скажімо, про СНІД, інші хвороби.

— Є підлітки, які справді надто обізнані та мені ще можуть лекцію прочитати, але є й такі, що вперше чують про ці речі, — зауважує Мирослав Миколайович. — Як розповідає наш гінеколог, сексуальним життям тепер починають жити навіть із 12 років, тому говорити про проблеми і ризики, пов’язані з цим, потрібно.

Loading...