Щороку кількість онкохворих збільшується на 3%

Тенденції до зменшення онкологічної захворюваності нема, натомість є постійний приріст. Щороку випадків ракової патології в Україні більшає на 2,5-3%. Основними причинами поширення онкологічних недуг лікарі називають шкідливі звички, а також продукти, які ми їмо, та повітря, яким дихаємо.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Тенденції до зменшення онкологічної захворюваності нема, натомість є постійний приріст. Щороку випадків ракової патології в Україні більшає на 2,5-3%. Основними причинами поширення онкологічних недуг лікарі називають шкідливі звички, а також продукти, які ми їмо, та повітря, яким дихаємо. Сучасні препарати хіміотерапії і операції з видалення пухлин дають позитивний ефект, кажуть медики. Та наголошують, що можливий він тільки за умови раннього виявлення, а ще краще — на передклінічній стадії хвороби. Тому наголошують на важливості профілактичних обстежень: усім радять стежити за органами травлення та легенями, жінкам — регулярно бувати на прийомі в мамолога та гінеколога, чоловікам — навідуватися до уролога та проктолога.

— Протягом останніх трьох років, 2009-2012, онкозахворюваність в області зросла. Нині цей показник перебуває у межах 275-279 випадків на 100 тисяч населення. Пік онкозахворюваності припадає на вік 65-75 років. Більше половини хворих — до 55% — виявляють на І-ІІ стадії хвороби. Смертність від онкопатологій не перевищує 133,7 на 100 тисяч населення, — наводить статистичні дані головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко. — Причини виникнення онкологічних хвороб є екзогенні (зовнішнє середовище), ендогенні, зокрема спадковість, якою обумовлено до 9% пухлин, і гормональні, що спричиняють рак молочної і щитовидної залози, яєчників, кишечнику. З продуктами харчування, при активному та пасивному курінні, в приміщеннях, які погано провітрюються, в організм потрапляють канцерогенні речовини — миш’як, свинець, 3,4-бензпірен, сорбіт. На сьогодні більше 19 тисяч волинян стоять на онкологічному обліку, потребують постійного спостереження та реабілітації.

На переконання Ореста Андрусенка, зосередитися треба на профілактиці, яка поділяється на первинну та вторинну. Первинна полягає в тому, щоб обмежити потрапляння шкідливих речовин в організм: відмовитися від алкоголю, кинути курити, уникати пасивного паління, стежити за чистотою повітря вдома та на роботі. Вторинна профілактика — попередити переродження інших захворювань у злоякісний процес. Тобто виявляти і вчасно лікувати поліпи в кишечнику, дисплазію шийки матки, виразку шлунку і т. д.

— На профоглядах виявляється до 27% онкохворих. Основна частка активно виявлених — це хворі з раком шкіри, нижньої губи, молочної залози, шийки та тіла матки, меланомою, — каже головний лікар онкодиспансеру. — Якщо говорити про структуру онкологічних захворювань, то перше місце за поширенням посідають злоякісні новоутворення шкіри (крім меланоми) — понад 10%, ще 10% — гінекологічна патологія, в тому числі новоутворення молочної залози, третє — злоякісні пухлини шлунку (7,9%), четверте — рак бронхів, трахеї, легень (7,8%), п’яте — гематологія (злоякісні новоутворення лімфоїдної, кровотворної та спорідненої тканин, на які припадає 6,2%). Чоловіки найбільше хворіють на рак органів дихання (18,7%), рак передміхурової залози (11,2%) і рак шлунку (10%). У структурі злоякісних новоутворень жінок переважають рак молочної залози (17,6%), інші злоякісні новоутворення шкіри (11,5%), онкопатологія тіла матки (10%), шийки матки (9,5%) і яєчників (7%).

За даними медичної статистики, найвищі показники захворюваності на злоякісні новоутворення у 2012 році зареєстровані в Локачинському районі (369,8 на 100 тисяч населення), місті Луцьку (347,2), Рожищенському районі (344,7), Нововолинську (328,4) та Луцькому районі (305,7). Щороку, відмічають лікарі, онкопатологія «молодшає»: торік було зареєстровано 24 випадки злоякісних пухлин у дітей до 18 років.

— Основна ціль лікарів — виявлення передпухлинних станів і рання діагностика злоякісних процесів, — зауважує завідувач гінекологічного відділення онкодиспансеру Юрій Рожанський. — Рак шийки матки — захворювання, яке можна вилікувати, якщо помітити на ранній стадії. Якщо в 2006 році ми виявляли на нульовій стадії тільки 10-15 випадків, то тепер завдяки скринінгу — понад сто. Найчастіше рак шийки матки уражає жінок віком 25-34 роки, хоча кілька десятиліть тому про гінекологічну онкопатологію починали говорити після 50 років. Торік було діагностовано 148 нових випадків раку тіла матки, з них 76 — на І-ІІ стадії. Що стосується раку молочної залози, то минулого року в мамологічному відділенні пролікувалося 950 пацієнток: 260 випадків — нові, частина — на передклінічних стадіях, а близько 15% — у запущеному стані. Для виявлення новоутворень молочної залози дуже важливе самообстеження жінок, але, на жаль, його проводять не більше 1,5% українок.

— Постійно збільшується кількість випадків колоректального раку (товстого кишечнику та прямої кишки), минулого року на Волині виявили 290 випадків, — додає завідуючий хірургічним відділенням онкодиспансеру Анатолій Протопопов. — Ця форма онкопатології спричинена переїданням, зайвою вагою, зловживанням жирною, копченою, гострою їжею. Позначається на онкологічній захворюваності й радіаційне забруднення води, повітря, продуктів. Саме через «йодний удар» почастішав рак щитовидної залози, якого ще 30 років тому на Волині не було.

Loading...