Клінічне відбілювання зубів зробить їх світлішими на шість-вісім тонів

Клінічне відбілювання зубів зробить їх світлішими на шість-вісім тонів

Мало не кожен хоче бути власником «американської усмішки». Адже білосніжні зуби надають упевненості в собі та позитивно позначаються на зовнішньому вигляді людини.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Мало не кожен хоче бути власником «американської усмішки». Адже білосніжні зуби надають упевненості в собі та позитивно позначаються на зовнішньому вигляді людини. Втім, із кольором зубів пощастило далеко не всім, та й навіть білі зуби з часом можуть тьмяніти і набувати жовтуватого чи сіруватого відтінку. Для тих, хто, попри все, воліє мати сяючу усмішку, є можливість відбілити зуби. Про особливості цієї процедури ми поспілкувались із лікарем-пародонтологом Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки Іриною Мельник.

— Розпочнемо з того, що на зміну кольору зубів можуть впливати такі фактори, як природний процес старіння, вживання тютюну, причому не має значення, курильного чи жувального, споживання кави, червоного вина та навіть фруктів і ягід, що можуть пофарбувати емаль, — вишні та чорниці. Крім цього, негативно позначається на стані зубів і скупчення нальоту та відкладення зубного каменю, лікування в дитинстві антибіотиками тетрациклінового ряду.

— Які є способи відбілювання зубів?

— Це можна робити як у домашніх умовах, так і в клінічних закладах. Домашнє відбілювання проводиться зі застосуванням спеціальної пластикової капи, яка є моделлю зубного ряду пацієнта. Всередину цієї конструкції заливається спеціальний відбілювальний гель, і все це надягається на певний час на зуби. Зручність такого методу полягає в тому, що капи можна носити практично будь-де. Та процес домашнього відбілювання тривалий, а ефект значно слабший порівняно з клінічним відбілюванням. Додам, що індивідуальні капи зазвичай виготовляють у стоматолога, знявши мірки зубів, але їх можна придбати й готовими, щоправда, тоді самому доведеться обирати відповідний розмір.

В умовах клініки ж відбілюють зуби кількома методами. Так, ми здійснюємо фотовідбілювання за допомогою системи Zoom і використання спеціального гелю. Така процедура триває близько двох годин: спочатку лікар ізолює губи та ясна пацієнта, потім наносить на зуби гель та активує його світлом. Після процедури теж наносяться спеціальні медикаменти. Таким чином зуби можна відбілити на шість-вісім тонів. Такий вид відбілювання найменш шкідливий, оскільки тут немає втручання в кристалічну решітку емалі.

Крім цього, в медичних закладах проводять іще лазерне відбілювання та зняття зубних відкладень ультразвуком.

Також є можливість відновлення кольору мертвих зубів. Якщо котрийсь із них потемніє, його можна висвітлити та підігнати до кольору інших зубів за допомогою ендовідбілювання. Ця процедура відбувається таким чином: із внутрішнього боку зуба відбирають невелику частинку і всередину вносять на добу відбілювальний гель.

— А кому протипоказана процедура відбілювання?

— Дітям до 16 років, особам, що мають соматичні захворювання, не бажано проводити її й вагітним жінкам. Також задуматися над тим, чи потрібно відбілювати, і добре підготуватися до цього потрібно пацієнтам, які мають велику кількість пломб, коронок чи інших протезів. Оскільки вони після відбілювання можуть мати дещо відмінний від здорових зубів колір. Тож відбіливши зуби, пломби доведеться замінювати.

— Як довго триває ефект?

— Після клінічного відбілювання зубів ефект триватиме три-чотири роки, а після домашнього він менш тривалий.

— Наскільки ефективні у відбілюванні зубні пасти?

— Є люди, які постійно користуються відбілювальними пастами і задоволені, а дехто, не побачивши миттєвого ефекту, пробує і припиняє. Пасти висвітлюють зуби, але роблять це нерівномірно: як ви щіткою провели, так і лишилися світліші смужки.

— Чи є якийсь перелік продуктів, які не рекомендовано вживати після відбілювання зубів?

— Після відбілювання не бажано певний час пити каву, «Кока-колу», червоне вино. Під час домашнього відбілювання їх узагалі не можна вживати. Хоча це продукти, які постійно забруднюють наші зуби, тож я не розумію, навіщо відбілити зуби, а потім знову псувати їх кольоровими напоями чи палінням. Краще зовсім відмовитися. Найбільш негативно впливає на колір зубів куріння, тож цієї шкідливої звички бажано позбутись.

— А що ж, навпаки, корисне для наших зубів?

— Корисним буде вживання яблук і моркви. Вони здійснюють механічне очищення зубів. Окрім того, від їх вживання зуби зміцнюються. Позитивно впливає й лимон, але з ним варто бути обережним, бо кислота може пошкодити емаль.

Loading...