Грипу на Волині немає. Поки що

Грипу на Волині немає. Поки що

Медики попереджають: Україні варто готуватися до епідемії грипу. За їхніми прогнозами, вона може початись уже в кінці січня — на початку лютого.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

Медики попереджають: Україні варто готуватися до епідемії грипу. За їхніми прогнозами, вона може початись уже в кінці січня — на початку лютого. Наразі хвороба «косить» наших сусідів-поляків. Та й на Львівщині з’явилися перші випадки захворювання. Там навіть констатували смерть від грипу трирічної дитини. Станом на 18 січня на Волині не зафіксовано жодного випадку захворювання на грип, хоча на ГРВІ люди вже хворіють. Про це повідомив заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Валерій Руцький. Але це зовсім не значить, що таку саму картину ми спостерігатимемо через тиждень-два. Тому люди мають знати елементарні речі.

Симптоми грипу-2013

Як зазначила лікар-епідеміолог Валентина Новачевська, в епідеміологічному сезоні 2012–2013 років прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А під назвою «Вікторія» і «Каліфорнія» та нового для України штаму вірусу грипу В «Вісконсін». За її словами, грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли хворий кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі двох метрів. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, а це в середньому сім днів.

Першими ознаками того, що ви захворіли, є висока температура тіла, сильні головні болі, біль у м’язах, ломота у суглобах, іноді блювота.

— Катаральні явища — нежить, кашель — можуть з’явитися на другий–третій день захворювання, — сказала заступник головного лікаря обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська. — При перших же симптомах недуги треба лягти у ліжко та викликати лікаря. Варто наголосити, що грип, який ми очікуємо у цьому епідсезоні, страшний своїми ускладненнями на легені, нирки, серцево-судинну систему.

Чим лікуватися

Всіх, звичайно ж, цікавить, як сьогодні ефективно лікувати вірусні інфекції.

Лікар-інфекціоніст Галина Морочковська зазначила, що антибіотики не впливають на вірус. Тому найбільш ефективно вживати противірусні препарати. Їх є достатньо. Наприклад, «Амізон», «Арбідол», «Таміфлю».

Саме останній завідувачка відділення крапельних інфекцій обласної інфекційної лікарні Наталія Маркова назвала одним із найефективніших препаратів проти грипу.

— Багато точилося розмов про те, що «Таміфлю» шкідливий. Але це — хороший препарат. Він попереджує захворювання, дає швидше одужання. Симптоми інтоксикації при грипі спадають швидше. Так що використовувати «Таміфлю» можна та рекомендовано, — наголосила лікар. — Однак отримати його людина може винятково у лікарняному закладі. В аптечній мережі ці ліки не купиш.

До речі, Валерій Руцький зауважив, що сьогодні у медичних установах області є достатня кількість «Таміфлю», закупленого ще у 2009 році. Термін його придатності — до 2016 року.

Разом із тим лікарі одностайні: при перших симптомах грипу треба звертатися до спеціалістів, а не вдаватися до самолікування. У домашній аптечці у «грипозний» період рекомендують обов’язково мати жарознижувальне. Найкраще — парацетамол. Медики застерігають не зловживати аспірином. А дітям до 12 років цей препарат категорично протипоказаний.

Профілактика

Валентина Новачевська розповіла, що найліпшим способом профілактики є вакцинація.

— Проте наші люди чомусь не надто поспішають робити щеплення, хоча вакцини якісні та є в аптечній мережі у достатній кількості, — зазначила лікар-епідеміолог. — Прикро, що серед тих, хто всіма правдами та неправдами уникає вакцинації, і представники так званих груп ризику — люди, професії яких пов’язані зі спілкуванням, вагітні, пенсіонери та діти.

У період підвищеної небезпеки лікарі рекомендують уникати перебування у місцях великого скупчення людей, не водити дітей на масові заходи, адже вони є однією з найбільш вразливих категорій.

— Коли ж удома вже є хворі, варто виділити їм, якщо є така можливість, окрему кімнату, одягати маску, провітрювати приміщення та частіше робити вологе прибирання, — наголосила Валентина Новачевська. — Також треба часто мити руки, змащувати слизову носа оксоліновою маззю. Такі методи — старі як світ, але ефективні.

І ще декілька слів про «дідівські» способи профілактики грипу. Так, треба вживати продукти, які містять багато вітаміну С: чаї з малини, калини, шипшини, суничника, липи. Не треба забувати про часник і цибулю. А також про те, що хвороба передусім уражає організм зі зниженим імунітетом. Тому над своїм здоров’ям треба працювати цілий рік.

Довідка

Як повідомляють в обласній санітарно-епідеміологічній станції, всього за минулий тиждень зареєстровано 3010 хворих на ГРВІ, що на 15% більше, ніж попереднього. Найвищим є рівень захворюваності в обласному центрі — зареєстровано 1196 випадків (48,05% від загальнообласного показника).

Зареєстровано 1673 випадків захворювання дітей на ГРВІ (на 16,6% більше, ніж минулого тижня).

В епідсезон 2012-2013 рр. на ГРВІ захворіло 55983 особи проти 55055 минулого. Дітей до 17 років — 34691 та 33077 відповідно. Летальних випадків серед хворих не зареєстровано.

Loading...