Чому хрустять суглоби

Чому хрустять суглоби

Багатьом людям знайома ситуація, коли під час руху кістки раптом голосно хрустять. Здавалось би, дрібниця, але з часом неприємний звук починає дошкуляти, та й паніку розвиває: чи, бува, не сигналізує так про себе якась небезпечна хвороба?

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Багатьом людям знайома ситуація, коли під час руху кістки раптом голосно хрустять. Здавалось би, дрібниця, але з часом неприємний звук починає дошкуляти, та й паніку розвиває: чи, бува, не сигналізує так про себе якась небезпечна хвороба? Про причини хрускоту та можливі наслідки цього симптому «Відомостям» розповів завідуючий відділенням ревматології Волинської обласної клінічної лікарні Вадим Жукович.

— Що може викликати хрускіт суглобів?

— Хрускіт у суглобах буває двох видів: фізіологічний і патологічний. Фізіологічний трапляється в людей, які не мають жодних захворювань опорно-рухового апарату. Синовіальна рідина, яка є в суглобах, має мікробульбашки газу, і коли різко встати, то суглоб раптово розтягується, і ці бульки починають лопати. Це і є хрускіт, який ми чуємо. Також хрустіння може виникати при різких рухах, коли відбувається розтягнення зв’язок, адже не в усіх вони однаково еластичні. Тобто хрускіт не завжди означає, що хворі суглоби.

— Але хрустіння також може сигналізувати і про певні недуги опорно-рухового апарату?

— Так, це один із симптомів деформуючого артрозу — недуги, пов’язаної зі зношуванням внутрішньосуглобового хряща. З часом хрящ стає не таким еластичним, пружним і м’яким. У народі при ознаках цієї хвороби ще звикли казати, що то солі відкладаються. Але це ніякі не солі. Найчастіше артроз уражає кульшові та колінні суглоби, адже саме на них зазвичай припадає найбільше навантаження. Загалом старіння хряща починається з 19 років. А далі на розвиток недуги впливають такі фактори, як неправильна постава, зайві кілограми. У групі ризику перебувають і люди, робота яких пов’язана з тяжкою фізичною працею, а також спортсмени та ті, хто переніс травми чи переломи. Також артроз може розвиватись у молодому віці в осіб, яким притаманна гіпермобільність суглобів. Наприклад, часто молодь хизується тим, що великим пальцем руки може дістати до зап’ястя, а насправді це патологія.

При розвитку артрозу хворі скаржаться на утруднення при ходьбі вранці. Тобто після сну відчувається певна обмеженість руху, але за 10-15 хвилин це минає. Знову недуга може нагадувати про себе ввечері. Спочатку біль має тимчасовий характер і після відпочинку зникає. З часом захворювання прогресує, болі стають сильнішими та постійними. Поступово людина стає обмеженою в рухах, скажімо, їй стає важче згинати-розгинати коліна й інше. Якщо вчасно не звернути увагу на недугу та не розпочати лікування, то може навіть розвинутися кульгавість.

Крім артрозу, хрускіт суглобів може сигналізувати й про артрит, а це вже запальне захворювання. Характерними симптомами недуги є набрякання суглобів, почервоніння, біль, обмеження рухів.

Варто зазначити, що суглобові болі можуть мати самостійний характер, а також бути супровідною ознакою низки інших хвороб, що зовсім не пов’язані з опорно-руховим апаратом. Тому без консультації лікаря тут ніяк.

— Що допоможе зберігати суглоби в хорошому стані якомога довше?

— Головне — не нищити їх. Передусім потрібно слідкувати за масою. Зайві кілограми — головний ворог опорно-рухового апарату. Є ж різниця, що носити 70 кілограмів, а що 120. Варто уникати й надмірних фізичних навантажень, намагатися не травмуватися.

Часто люблять говорити про те, що добре їсти, а що — погано. Тут же особливих дієт немає, лише при подагрі є чіткі обмеження в раціоні. Загалом для профілактики недуг суглобів рекомендується вживати смородину, сардини, м’ясо лосося. Крім цього, помічними будуть імбир і препарати на його основі. Таким чином можна вбити двох зайців, оскільки імбир має ще й хорошу протизапальну дію.

Корисними будуть і помірні фізичні навантаження, але не пов’язані з професійним спортом. А найкорисніша оздоровна процедура — плавання. Якщо немає можливості відвідувати басейн, то є таке поняття, як сухе плавання — це звичайна імітація рухів, які робиш у водоймі. Також на суглоби благотворно впливатимуть банні процедури.

Коли людина підозрює, що з опорно-руховим апаратом щось негаразд, то можна для профілактики поїхати на оздоровлення на спеціалізовані курорти: від них інколи більше користі, ніж від медикаментів.

Loading...