Медики розповіли, як правильно купатися на Водохреща

Медики розповіли, як правильно купатися на Водохреща

Столичні медики наголошують – занурюватися у холодну воду 19 січня на Водохреща можна лише у випадку абсолютного здоров’я, а перебувати у воді – не більше ніж 3-5 секунд.

Джерело: Відомості

Столичні медики наголошують – занурюватися у холодну воду 19 січня на Водохреща можна лише у випадку абсолютного здоров’я, а перебувати у воді – не більше ніж 3-5 секунд. Про це розповіли у прес-службі КМДА.

У Департаменті охорони здоров’я радять перед тим, як розпочати загартування організму, порадитись із лікарем. Адже існує цілий перелік гострих та хронічних захворювань, при яких зимове плавання протипоказане.

Лікарі зазначають, що перше правило будь-якого загартовування – систематичність. Аби організм звик до холодних температур, варто щоденно контактувати з холодною водою. Не менш важливою є поступовість. Загартування водою бажано розпочинати в теплу пору року, повільно знижуючи температуру води і збільшуючи тривалість плавання. Взимку перебування в ополонці для початківців, залежно від температури води, повинно тривати в середньому 10-20 секунд, а для «моржів» зі стажем – не більше 1,5-2 хвилин.

Якщо ви плануєте плавати вперше, то перед зануренням у воду необхідно зробити енергійну розминку, потім намочити обличчя, груди, живіт, спину, і тільки після цього занурюватись.

Крім того, після виходу взимку з води людина відчуває велике холодове навантаження, особливо, якщо дме вітер та підвищена вологість повітря. У такому разі необхідно зняти мокрий одяг, швидко розтертись рушником і одягнутись у теплі речі.

Фахівці зазначають, варто враховувати індивідуальні особливості свого організму. Чутливість до холоду та реакції на охолодження залежать від статі й віку, конституції, рівня фізичного розвитку, типу вищої нервової діяльності людини та деяких інших чинників.

Також необхідно суворо дотримуватись режиму дня, відмовитись від шкідливих звичок. Вживати алкогольні напої перед купанням категорично протипоказано! Алкоголь розширює периферійні судини, що значно збільшує тепловіддачу. Куріння ж істотно порушує кровообіг, чим збільшує охолодження. Наприклад, викурювання тільки однієї сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

Для досягнення максимального ефекту загартовування використовуються всі природні фактори – вода, повітря, сонячні промені.

Крім того, значну роль у реакціях організму на охолодження відіграє емоційний стан. Позитивні емоції перешкоджають виникненню негативних реакцій організму, який успішніше починає протидіяти холодному впливу та легше справляється з ним.

Loading...