Зберегти зір допоможуть оранжеві продукти й гімнастика для очей

Зберегти зір допоможуть оранжеві продукти й гімнастика для очей

Сучасні люди багато часу проводять за комп’ютером, перед телевізором, за читанням і водінням авто.

Автор: Розмовляла Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Сучасні люди багато часу проводять за комп’ютером, перед телевізором, за читанням і водінням авто. Офісні працівники по вісім годин на день не відриваються від моніторів. Школярі, щойно повернувшись із уроків додому, застрягають біля комп’ютерів і ноутбуків. А все це є несприятливими чинниками впливу на очі, а отже, на зір. Усе частіше під час візиту до офтальмолога люди дізнаються діагноз «синдром сухого ока», у школярів виявляють порушення рефракції (короткозорість, далекозорість, астигматизм). Із якими скаргами на головний орган зору найчастіше звертаються та які фактори впливають на здоров’я очей, розповіла лікар-офтальмолог Волинської обласної клінічної лікарні Руслана Назарчук.

— Пацієнти звертаються з різними скаргами, найпростіші — на дискомфорт у оці, — інформує Руслана Григорівна. — Неприємні відчуття виникають найчастіше від синдрому сухого ока. Діагностується цей стан досить легко, є спеціальні проби. Пацієнти скаржаться на печіння, «пісок» в очах, почервоніння, відчуття втоми, затуманення зору, розпливчастість зображення. При синдромі сухого ока часто виникають проблеми з фокусуванням погляду, біль у ділянці лоба та перенісся, мігрень, больові відчуття при русі очей.

— Які причини виникнення цього синдрому?

— Дія несприятливих зовнішніх факторів (сухий клімат, вітер, спека, кондиціонер), тривала робота, пов’язана з напруженням (за комп’ютером, телевізор, читання, водіння авто), прийом певних лікарських засобів, гормональний дисбаланс і системні захворювання. Коли підтверджується діагноз комп’ютерного синдрому, найефективніше лікування — це очні краплі. Сльозозамінники перешкоджають висиханню сльози, зволожують і захищають поверхню ока, усувають відчуття втоми й сухості.

Дискомфорт в оці також можуть викликати запальні захворювання поверхневих оболонок ока — кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки), блефарит (запалення повік). Вони лікуються застосуванням місцевих крапель чи мазей. Крім того, дуже важливо правильно організувати робоче місце за комп’ютером: встановити монітор на відстані 50-70 см від очей, через кожні 30-40 хвилин влаштовувати хоча б п’ятихвилинну перерву, відволікатися, розслабляти очні м’язи, робити вправи для очей.

— Які хвороби призводять до погіршення зору?

— Коли пацієнти звертаються зі скаргами на зниження зору, то встановлюються різні діагнози — від порушення рефракції до глаукоми, — каже лікар-офтальмолог. — Порушення рефракції потребують корекції окулярами чи контактними лінзами. Сьогодні спостерігається збільшення дітей шкільного віку з порушенням рефракції. Є різні медикаменти, фізіотерапевтичні процедури, але, як правило, курс лікування все одно закінчується виписуванням окулярів.

Іншими причинами погіршення зору можуть бути органічні зміни в оці, зазвичай вони виникають із віком. Найбільш розповсюджена патологія — катаракта (помутніння кришталика), яка є наслідком загального старіння організму. На розвиток катаракти також впливають такі чинники, як травми, екологія, порушення обміну речовин, авітаміноз. Звичайно катаракта розвивається на обох очах, хоча бувають випадки, коли одне око може бути уражене на кілька місяців чи й кілька років раніше. Ранніми ознаками катаракти є затуманення зору, труднощі при читанні чіткого шрифту і зниження гостроти зору, що не піддається корекції. Існують очні вітамінні краплі, вони не нашкодять, але й особливого ефекту покращення не варто чекати.

Найсучасніший метод лікування катаракти — факоемульсифікація: хвороба піддається корекції на будь-якій стадії, навіть на початковій, хоча раніше для проведення операції чекали, коли вона перейде у стадію зрілої катаракти, — зауважує Руслана Назарчук. — Втручання проводиться через дуже маленький розріз, який навіть не потребує накладення швів. Через цей отвір замість помутнілого кришталика вставляється м’який штучний, який в оці набуває потрібної форми. Якщо нема супутніх захворювань ока, як правило, досягається стовідсотковий зір. Що раніше прооперувати катаракту, то кращий очікується результат.

Ще одне захворювання, яке викликає зниження зору, — це глаукома, — продовжує лікар. — Якщо хворобу діагностували на пізніх стадіях, то повернути зір уже неможливо, тому надзвичайно важливе раннє виявлення. Спочатку призначається медикаментозне лікування: якщо стабільними зберігаються гострота зору, периферичний зір, пацієнт залишається на краплях. Якщо ж є найменший натяк на те, що функції погіршуються, то виникає необхідність у хірургічному втручанні. На сьогодні є багато методик оперативного лікування, які підбираються індивідуально.

Часто причиною зниження гостроти зору є дегенеративні захворювання сітківки, зокрема вікова макулодистрофія (дистрофія центральної ділянки сітківки), яку дуже складно лікувати. Розрізняють дві форми хвороби — суху й вологу. Суха форма потребує медикаментозного лікування, а також правильного харчування. При вологій формі на сьогодні з’явилася нова ін’єкційна методика лікування, яка дає шанс призупинити прогресування патологічного процесу.

— Ви згадали про харчування. Які продукти найкорисніші для очей?

— Дієта з турботою про здоровий зір повинна містити каротиноїди — лютеїн і зеаксантин, якими багаті зелені та оранжеві продукти (броколі, шпинат, зелений горошок, квасоля, перець, кукурудза, цукіні, гарбуз, помідори, морква, апельсини). Також для зору в раціоні важливі вітаміни та мікроелементи: вітамін С (цитрусові, смородина, журавлина), вітамін Е (рослинна олія, горіхи, авокадо), цинк (м’ясо та морепродукти), омега-3 кислоти (жирна морська риба: лосось, форель, тунець, макрель, оселедець), Se (соя, білі гриби, яйця). Вітаміни для очей, які можна придбати в аптеці, також містять необхідні речовини. З середини зими і до початку весни варто приймати медикаментозні препарати.

Loading...