Мандарини насичують організм вітаміном С і скорочують ризик атеросклерозу

Мандарини насичують організм вітаміном С і скорочують ризик атеросклерозу

«Новорічний» фрукт мандарин - не тільки приємний на смак, а й дуже корисний.

Джерело: Відомості

«Новорічний» фрукт мандарин - не тільки приємний на смак, а й дуже корисний. У середньому здоровій людині рекомендовано вживати до 400 грамів овочів і фруктів у день, частка цитрусових може становити приблизно половину цієї норми. Оптимальна денна норма мандаринів становить 3-4 штуки. Вживати їх можна і до, і після їжі.

Але людям із проблемами шлунково-кишкового тракту вживати цитрусові натщесерце не рекомендується, а в разі наявності захворювань слизової шлунка та дванадцятипалої кишки в стадії загострення краще повністю виключити цитрусові з раціону. Якщо з травлення проблем немає, цитрусові можуть стати хорошою підтримкою в період вірусних захворювань, компенсувати вітаміни, втрачені за осінньо-зимовий період.

Мандарини багаті не лише аскорбіновою кислотою (вітаміном С), а також вітамінами групи В, D, K, ефірною олією, глікозидами, пектиновими речовинами, мінеральними солями. М'якоть мандаринів не накопичує нітрати та інші шкідливі компоненти завдяки наявності лимонної кислоти. Фітонцидні властивості мандаринів мають антимікробну дію, а шкірка покращує процес травлення.

Дослідження підтвердили, що вживання мандаринів значною мірою скорочує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, запобігає підвищенню рівня «поганого» холестерину і розвитку атеросклерозу.

Регулярне вживання мандаринів знижує ризик розвитку раку легенів на 30%, чому сприяє бета-криптоксантин. Крім того, мандарини можуть допомогти заповнити нестачу вітаміну С, який руйнується в організмі курців дуже швидко.

Шкірочка мандаринів не менш корисна, ніж їх м'якоть. У ній міститься значно більше органічних кислот, пектинових речовин, флавоноїдів і ефірної олії. Зі шкірки мандарина можна робити настоянки та цукати.

Loading...