Щоб святкові застілля не зашкодили, треба знати міру в їжі та питті

Щоб святкові застілля не зашкодили, треба знати міру в їжі та питті

Наближаються новорічні та різдвяні свята, а разом із ними — вихідні з походами у гості й вечірніми застіллями.

Автор: Розмовляла Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Наближаються новорічні та різдвяні свята, а разом із ними — вихідні з походами у гості й вечірніми застіллями. Господині ставлять на стіл традиційні страви — голубці, холодець, печені ковбаси й бочки, готують нові екзотичні салати і вигадують десерти. Всю цю смакоту неодмінно хочеться скуштувати, доповнивши трапезу келихом вина або шампанського. Та не в кожного система травлення здатна витримати таке навантаження! Тому в свята найбільше загострюються гастрити, панкреатити, холецистити. Як не допустити таких проблем і як «реанімувати» організм після святкувань, розповів завідувач гастроентерологічного відділення Луцької міської клінічної лікарні Віктор Конопельнюк.

— Після новорічних свят, так званого «п’яного місяця», люди відновлюються по півроку, — розповідає Віктор Григорович. — Зимові свята даються взнаки, як правило, всім, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, збільшується кількість хворих із панкреатитами, з загостренням жовчнокам’яної хвороби. Причина у тому, що їдять продукти, які зазвичай рідко вживають, та й узагалі їдять дуже багато. Також вживають алкоголь, який стимулює апетит. До того ж порушують звичний порядок харчування.

— Тобто у святкові дні треба дотримуватися режиму харчування?

— Регулярне збалансоване харчування — це запорука здоров’я. Людина повинна їсти чотири-шість разів на добу. В щоденному раціоні має бути 50% вуглеводів, 20% — білків і 30% — жирів. Норма — це досить ситний сніданок, потім перекуска, наприклад, фруктами об 11-12 годині. Затим — обід із гарячою рідкою їжею, друга перекуска о 16-17 годині та вечеря не пізніше, ніж за дві години до сну, щоби шлунок мав час переробити їжу та направити її у дванадцятипалу кишку, давши організму можливість відпочити. Треба ретельно пережовувати, тоді їжа у шлунково-кишковий тракт надходить більш обробленою і потрібно менше енергії на її подальше перетравлення. У новорічні свята часто за стіл сідають увечері, зміщуючи основне харчове навантаження. Цілий день перед цим можуть не їсти. Це шкідливо, адже перевантаження ситною їжею й алкоголем може вивести з ладу і здоровий шлунок. Потрібно зберігати режим харчування, щоби воно було принаймні триразовим.

— Чи є якісь загальні рекомендації, які дозволяють пройти свята з мінімальною шкодою для здоров’я?

— За 30 хвилин до застілля випивати склянку води — це зменшує кількість їжі, яка потрібна, щоб відчути ситість. Щоби не п’яніти, варто починати з м’ясної та жирної їжі: на її перетравлення потрібно більше шлункового соку, виділення якого стимулює алкоголь. Якщо людина хоче спробувати багато страв, треба час від часу з’їдати шматочок лимона, що стимулює кислотність. Ще добре періодично пити мінеральну воду, вона теж покращує травлення. Якщо знаєш наперед, що чекає застілля з великою кількістю страв і алкоголем, то варто профілактично прийняти якісь ферментативні препарати («Фестал», «Мезим», «Креон» та інші). Вони допоможуть підшлунковій залозі впоратись із навантаженням.

Під час зимових святкувань люди часто скаржаться на проблеми зі шлунком і кишечником — на здуття, спазми, болі. Так виявляють себе вторинні коліти, коли кишечник реагує на певну їжу або людина з’їдає багато різних продуктів. У таких випадках протипоказана груба клітковина, не можна починати з сирих салатів. Треба віддати перевагу стравам із варених овочів чи будь-яких відварених продуктів.

Щоб нормалізувати метаболізм у святковий період, треба пити достатньо рідини — близько двох-трьох літрів за добу. Але газована вода, кава, міцний чай і солодкі соки є невідповідним питвом для відновлення. Хочу наголосити, що названі методи підходять здоровим людям. Якщо ж є захворювання, поведінка за святковим столом має бути іншою.

— Багато хто після переїдання починає голодувати і сідає на жорсткі дієти. Чи можна таким чином позбутися наслідків святкувань?

— Їжа — це своєрідний наркотик. За тривалий період свят людина звикає їсти багато і все смачне, тож опісля важко від цього відмовитися. Самоконтроль треба застосовувати під час застіль, намагатися не переїдати, не зловживати жирною, смаженою їжею. Шкідливо навантажувати організм то об’їданням, то різким голодуванням — це призведе мінімум до головного болю і розладу травлення, максимум — не впорається підшлункова залоза. Через недотримання простих правил раціонального харчування вже в молодому віці ми спостерігаємо шлунково-кишкові захворювання: гастрит, виразкову хворобу, захворювання жовчного міхура, панкреатит та інші. З часом відбуваються метаболічні зміни — порушення обміну речовин, ожиріння. Треба їсти та пити дозовано й вибірково, тоді святкування буде на радість.

Loading...