Ганна Ющук: Ще жоден лікар не вилікував пацієнта без лабораторних обстежень

Ганна Ющук:
Ще жоден лікар не вилікував пацієнта без лабораторних обстежень

Жоден лікувальний процес неможливий без лабораторної діагностики.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

Жоден лікувальний процес неможливий без лабораторної діагностики. Результатом такого дослідження є достовірна й об’єктивна інформація, що дає лікареві змогу поставити правильний діагноз і призначити ефективне лікування. Тому про якість медичних послуг у тому чи іншому закладі можна великою мірою судити по його лабораторії. Одна з найкращих на Волині — в обласній інфекційній лікарні.

Сьогодні у лабораторії обласної інфекційної лікарні роблять аналізи за декількома напрямками. Головними критеріями у своїй роботі спеціалісти вважають якість і швидкість.

— Наша інфекційна лікарня є медзакладом швидкої допомоги, — розповіла «Відомостям» завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Ганна Ющук. — До нас привозять дуже важких хворих, діток із усієї області. Багато хто потрапляє до реанімації. Дуже важливо відразу визначити точний діагноз. Буквально п’ять років тому аналізи треба було робити як мінімум дві години. А хворий у цей час лежить у реанімації та чекає. Сьогодні ж ми маємо біохімічний аналізатор, який робить усю біохімію за п’ять хвилин. А біохімія — це і білковий обмін, і ферментодіагностика, і ліпідний обмін. Це 10-12 показників. Коли лікарі їх отримують, то вже стовідсотково знають, як лікувати.

Ще одним безперечним плюсом лабораторії інфекційної лікарні є можливість робити імунобіологічні дослідження. А такі установи на Волині, треба зауважити, можна на пальцях полічити.

— 12 років тому, коли я прийшла на роботу, в нас узагалі не було імунобіологічного відділу. Сьогодні ми робимо аналізи на гепатити А, В, С, впроваджуємо на D і E. Здійснюємо весь спектр досліджень на TORCH-інфекції. А це токсоплазмоз, рубелла, цитомегаловірус, хламідії. Ще ми можемо виявляти вірус герпесу 1-го та 2-го типів. Буквально днями стали робити аналізи на паразитарну групу: визначаємо антитіла до лямблій, аскарид, токсокарозу. Щодо останнього, то хочу зазначити, що його взагалі дуже складно виявити. Личинка фіксується в одному з органів людини — у легенях, печінці тощо. Якщо вона, скажімо, у легенях, то людина може мати всі симптоми пневмонії, астми чи алергічного бронхіту. Виявити ж паразита можна лише в один спосіб — провівши імунобіологічний аналіз. І коли у лікаря є його результат, то проводиться вчасне й ефективне лікування. А «підчепити» цю личинку діти можуть, граючись у піску: її переносять собаки.

Як зазначила Ганна Львівна, імунобіологічні дослідження стали можливими завдяки новому американському апарату, який лікарні купили спонсори.

— Біоматеріалом для наших досліджень є або плазма, або сироватка. Для її отримання ми робимо забір крові з вени. Тепер нам не треба брати її 10 кубиків. Це особливо важливо, коли йдеться про діток. Сьогодні для того, щоб отримати показники, достатньо два кубики.

Особливого значення в обласній інфекційній лікарні надають контролю за якістю проведення аналізів.

— Я зацікавлена у тому, щоби видати правильний результат, — каже Ганна Ющук. — Адже всі люди можуть захворіти, і їм треба буде обстеження. Тому головне — бути впевненим у його правильності. Ще не бачила жодного лікаря, який би без лабораторних обстежень вилікував пацієнта і поставив діагноз. 80% діагностики — це лабораторна діагностика. І коли у лікарні є хороша лабораторія, в яку вкладають кошти, то це так само, як у машині хороший мотор. Я маю знати, чи правильно роблю аналізи. Для цього потрібен якісний контрольний матеріал. А він недешевий. Одна коробочка для контролю якості апаратів і наборів, якими користуємося, коштує п’ятсот гривень. У ній п’ять флаконів. Відкриваємо один — і два тижні знаємо, що правильно видаємо результати.

На фото: Лаборанти Марія Баранова і Ганна Лець за роботою

У Києві, в «Охматдиті», є лабораторія, яка перевіряє лабораторії всіх областей. З обласної інфекційної лікарні вже п’ятий рік посилають туди свої результати. Щоби проконтролювати самих себе. Результат — стовідсотковий. Інакше кажучи, всі результати аналізів, які тут видають, — абсолютно достовірні.

До речі, обстежитися тут можна не лише стаціонарно, але й амбулаторно.

— Якщо людина хоче прийти і обстежитися, то їй потрібно звернутися до спеціалістів нашого гепатоцентру, — пояснила Ганна Львівна. — Там їй нададуть кваліфіковану консультацію і зроблять забір крові. За аналізи ми змушені брати кошти, бо, як уже казала, для якісного їх проведення потрібні дорогі препарати для контролю. Але «три шкури» з пацієнтів не деремо.

Головною цінністю лабораторії її завідувачка вважає працівників.

— У нас дуже відповідальні люди. Буває так, що коли є якісь сумніви, то лаборант не лінується і ще раз усе перевіряє. Хоча робота ця — дуже клопітка.

На запитання, чи можна вважати, що лабораторія обласної інфекційної лікарні сьогодні обладнана повністю, Ганна Ющук відповіла:

— Нам потрібен аналізатор на електроліти. У нас у реанімації є відділення для маленьких діток. Дехто з них із діареями. Для правильного лікування потрібно знати кислотно-лужний стан. Ми повинні провести аналізи. Донедавна відправляли їх в обласну лікарню. Уявіть ситуацію: дитина у реанімації, а батьки з пробірками їдуть в інший кінець міста і там чекають результатів аналізів. Зараз можемо робити це у нашій лікарні. Та процес дуже тривалий. А спеціальний аналізатор коштує 10 тисяч гривень. Якби ми його отримали, допомогу нашим пацієнтам могли би надавати значно швидше.

Loading...