Багато захворювань суглобів передається спадково

Багато захворювань суглобів передається спадково

Від болю в суглобах страждає близько 30% населення. Найчастіше — люди похилого віку, одначе хвороба не оминає й молодь.

Джерело: Відомості

Від болю в суглобах страждає близько 30% населення. Найчастіше — люди похилого віку, одначе хвороба не оминає й молодь. Лікарі кажуть, що будь-яку недугу легше попередити, ніж лікувати. Тому важливо вчасно звернутися до фахівця, щоби не допустити важких ускладнень. Про причини болю в суглобах і профілактику розповів головний терапевт управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Микола Берник.

— Причиною болю в суглобах є низка патологічних процесів, які відбуваються в організмі. Суглоб — це рухома частина кінцівки, яка утримується на місці зв’язками і рухається м’язами та сухожиллями, які прикріплюють м’яз до кістки. Біль у будь-якій із цих частин розглядають як біль у суглобі. Найбільш поширеними захворюваннями серед населення є артрити, в тому числі ревматоїдний артрит, остеоартрит та інші.

— Розкажіть детальніше про ці захворювання.

— Артрити — універсальний термін, що означає запалення суглоба чи кількох суглобів. На запальний процес вказують симптоми: набряк суглоба, обмеженість рухів, жар, біль і почервоніння. Якщо вражений один суглоб, говорять про моноартрит, два-три суглоби — олігоартрит, більше трьох — поліартрит.

Ревматоїдний артрит — це недуга, яка найчастіше вражає дрібні суглоби верхніх і нижніх кінцівок. В останні кілька десятиліть захворюваність на ревматоїдний артрит істотно зросла. Для цієї патології характерним є симетричне ураження суглобів верхніх або нижніх кінцівок із ознаками запалення — почервонінням, припухлістю, обмеженням руху. Хвороба може початись як у дитячому віці, так і в зрілому.

У старшому віці виникає хронічне захворювання — остеоартрит, яке в народі називають остеоартрозом. Із віком пружний хрящ, що захищає суглоби від ушкоджень і травм, твердне, втрачає еластичність і стає більш вразливим. Хрящ стирається, зв’язки та сухожилля розтягуються, що призводить до появи болю. Остеоартрит може вразити будь-який суглоб, найчастіше — великі: тазостегнові, колінні та хребет.

— Які причини захворювання суглобів?

— Це й генетика, інфекції, вік, надлишкова маса, надмірні фізичні навантаження, травми, ендокринні або гінекологічні захворювання та шкідливі звички. Адже зловживання алкоголем і куріння порушують обмінні процеси в організмі, що супроводжується ураженням суглобового апарату.

— У разі появи болю люди часто йдуть в аптеку за знеболювальним препаратом, не бажаючи витрачати час на з’ясування причини появи больових відчуттів. Що ви порадите нашим читачам?

— Більшість людей не відрізнить біль у суглобі від болю навколо нього, не кажучи вже про серйозніші ушкодження. Тільки лікар може визначити, чим саме викликаний біль, і призначити лікування. Знаючи причину виникнення болю, підібравши правильне лікування, можна уникнути багатьох ускладнень.

— Чого не варто робити тим, хто має проблеми з суглобами?

— Слід уникати тривалих навантажень на суглоби. Якщо є надлишкові кілограми, необхідно плавно, поступово зменшувати масу тіла. Також берегти себе від надмірних фізичних навантажень. Не можна довго бути у вимушеній позі, рекомендується робити на 10-15 хвилин перерви для фізичних вправ. Взуття повинно бути вільним і зручним. Не варто носити тяжкі багажі. Треба уникати надто різких рухів. Усе це дає значне навантаження на суглоби та створює передумови до виникнення захворювань вен. Якщо у вас хворі судини (варикозна хвороба нижніх кінцівок, облітеруючий ендартеріїт чи запалення периферійних нервів), то необхідно своєчасно їх лікувати, тому що порушення кровотоку та подання нервових імпульсів до суглобів перешкоджає їх живленню і таким чином руйнує тканину. І ще пам’ятайте, що суглоби не люблять холоду, їм потрібне комфортне тепло.

— Хто у групі ризику?

— Ніхто з пацієнтів не запитує, чи це захворювання може передаватися спадково. Так, на жаль, багато недугів суглобів ми успадковуємо. Якщо хтось у родині мав хвороби суглобів, то після 35 років уже треба бути насторожі й вчасно звертатися до лікаря. Адже, своєчасно розпочавши терапію, можна уникнути хронічних захворювань.

Loading...